Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kolla klippet för att höra Erika Tor Rundblad berätta om vilka konstprojekt Sävsjö redan hunnit med, Foto: Ebba Öberg/SVT

Sävsjö har tagit första steget mot en snyggare kommun

Uppdaterad
Publicerad

Sedan hösten 2022 har Sävsjö kommun jobbat med att öka den offentliga utsmyckningen. Något som bland annat märks av i matsalen på Hofgårdsskolan.

– Eleverna har fått vara med och bestämma hur det ska se ut i matsalen, säger Erika Tor Rundblad, förvaltningschef på serviceenheten i Sävsjö kommun.

I oktober 2022 beslutade Sävsjö om att antaga den så kallade enprocentsregeln. Det innebär att vid ny- eller ombyggnationer lägger kommunen en procent av investeringskostnaden på konst.

Förutom detta avsätter kommunen hundratusen kronor av årsbudgeten för att köpa in konst i offentlig miljö. Detta är nytt för i år.

Fortfarande i startgroparna

Trots att beslutet om enprocentsregeln togs 2022, så har inga större konstprojekt dragits igång. För de budgeterade hundratusen som under året ska investeras i konst så finns det ännu inga beslut fattade.

– Vi har ett konstråd där vi ska sitta och ner och bestämma vad för konst vi ska lägga dessa pengar på, säger Erika Tor Rundblad.

Hör i klippet om vilka projekt Sävsjö redan har genomfört – och varför det inte blivit fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.