Linus Anderås, vd för Sävsjöappen, som är den enda nyhetsapp i landet som får del av mediestödet. Foto: SVT/privat

Sävsjöappen enda nyhetsappen i landet som får mediestöd

Uppdaterad
Publicerad

Sävsjöappen får 600 000 kronor i stöd när Mediestödsnämnden fördelar totalt 120 miljoner kronor till landets kommersiella medieföretag.

– Kul att få ett erkännande, att även en nyhetsapp kan få ta del av stödet, säger appens vd Linus Anderås.

Mediestödsnämnden har beviljat 192 av de 231 ansökningar den fått in i år. Regeringen har på grund av pandemin tillfört extra resurser detta år. Prioriteringen när det gäller stödet rör insatser för att starta, bibehålla eller utöka journalistisk bevakning i områden med svag mediebevakning. Stödet går till dagstidningar, gratistidningar, webbtidningar och en nyhetsapp, vilket är Sävsjöappen.

– Det här är viktigt för oss. Precis som alla nyhetsmedier som är beroende av annonsintäkter har det varit en tuff vår. Första kvartalet var katastrofalt, sedan har vi hämtat igen oss något, säger Linus Anderås.

Sävsjöappen har funnits i fem år och når varje vecka ungefär 5 000 Sävsjöbor. Kommunen har cirka 11 000 invånare.

Utökad helgbevakning

Tack vare stödet kommer Sävsjöappen nu att kunna öka från en tjänst till 1,5. Framförallt är det helgbevakningen som det kommer att satsa extra på.

– Sedan är kommunpolitiken viktig för oss, det är skönt att kunna behålla den bevakningen.

Det är osäkra tider med coronapandemin som pågår. Hur ser du på Sävsjöappens framtid?

– Känslan bland våra kunder, som är de lokala butikerna, är att det finns en större framtidstro nu än det gjorde för två månader sedan. Så det finns hopp, säger Linus Anderås.

Totalt får medierna i länet drygt 3,5 miljon kronor i stöd från Mediestödsnämnden i år. Skillingaryd.nu får 800 000 kronor i stöd. Jönköpings-Posten får drygt 1,2 miljoner kronor i stöd till bevakning av Vaggeryd, Habo och Mullsjö.

Medier i länet som får stöd:

Aneby, Tranås Tidning: 225 000 kr

Gnosjö, Värnamo Nyheter: 240 000 kr 

Habo, Jönköpings-Posten: 350 000 kr 

Mullsjö, Jönköpings-Posten: 350 000 kr 

Sävsjö, Smålands Dagblad: 240 000 kr 

SävsjöAppen: 640 000 kr

Vaggeryd, Jönköpings-Posten: 560 000 kr 

Skillingaryd Nu: 800 000 kr 

Värnamo, Värnamo.Nu:  500 000 kr 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.