Kommunstyrelsen i Sävsjö fattade på tisdagskvällen beslut om nästa års budget. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Sävsjöbudget 2021: Ny skola ska byggas i Rörvik

Uppdaterad
Publicerad

Den gamla skolan i Rörvik ska rivas och en ny skola för 100 miljoner kronor ska byggas. Det beslutades på kommunstyrelsen i Sävsjö på tisdagseftermiddagen när de lade fram sitt budgetförslag.

Arbetsmiljön på Rörviks skolan har varit dålig. Det har varit fukt i källaren och lokalerna har varit kalla och dragiga. Lärare och elever har vittnat om att de ibland haft jackor på sig inomhus för att inte frysa.

Ny F-9-skola byggs

Men nu ska alltså en ny skola byggas om den styrande majoritetens budget för de kommande tre åren klubbas av kommunfullmäktige. De styrande partierna i Sävsjö är Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Centern. Budgeten som togs beslut om på tisdagskvällen fick även stöd av Sverigedemokraterna.

Byggandet av skolan kommer att påbörjas under nästa år. Då kommer även förskolan Ripan, som just nu byggs, att tas i bruk. Den får fyra avdelningar. När dessa båda skolor är tagna i bruk innebär det att barn- och utbildningsförvaltningen får ökade driftsanslag på åtta miljoner kronor per år.

Oförändrad skattesats

I budgeten för de kommande tre åren föreslår kommunstyrelsen att skattesatsen i Sävsjö ska vara oförändrad på 21,92. Enligt budget för 2021 har kommunen intäkter på totalt 751 miljoner kronor och gör ett resultat på cirka 16 miljoner. För åren 2022 och 2023 spås ett något skralare resultat på grund av vad man i nuläget tror blir en vikande konjunktur.

Den styrande majoriteten skriver också i sin budgetkommentar att man även kommer att göra satsningar på äldreomsorgen, fler socialsekreterare inom individ- och familjeomsorgen, samt anslår mer pengar till fritidsgårdar och sommarlovsverksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer