Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Holmstedt (M) fortsätter som kommunstyrelsens ordförande i Tranås nya styre som består av L och KD med stöd av SD, men Björn Forsell i spetsen. Foto: SVT

SD blir stödparti i Tranås nya styre

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades Sveriges nya regeringsalternativ. Det är nu också klart att Tranås kommun får ett liknande styre.

– Det blir Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med ett hängavtal med SD, säger Mats Holmstedt (M), kommunstyrelsens ordförande.

De fyra partierna kommer nu gå fram med en gemensam budget. Moderaternas Mats Holmstedt kommer fortsätta som kommunstyrelsens ordförande.

– Vi kommer föra konstruktiva och sakpolitiska samtal med Sverigedemokraterna och har ett tydligt avtal nu med dem om ett antal stora frågor som handlar bland annat om tillväxt och trygghet i Tranås, säger Holmstedt (M).

Val 2022 Jönköpings län

Den senaste mandatperioden har Tranås haft ett minoritetsstyre med SD som vågmästare. I det nya styret av kommunen finns inte Centerpartiet med.

– Vi vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna helt enkelt och det vill de andra borgerliga partierna, säger Leif Andersson, ordförande i Centerpartiet i Tranås kommun.

Strikt avtal

Mats Holmstedt (M) säger att samarbetet inom alliansen har varit bra, men eftersom det har varit ett minoritetsstyre var det viktigt att nu efter valet hitta en majoritetslösning.

– Strikta avtal med SD och ett majoritetsstyre är bättre än en allians i minoritet, säger Holmstedt.

Den nya koalitionen får 13 mandat och med SD:s åtta mandat får de 21 av 41 mandat i kommunfullmäktige.

SD får nu platser i alla arbetsutskott i kommunen berättar Björn Forsell (SD) i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet