Foto: SVT/arkiv

SD vill avveckla SMOT och Spira

Publicerad

De vill inte höja skatten och inte heller patientavgifterna. Istället föreslår Sverigedemokraterna besparingar inom asylvård, tolkförmåner och kultur för att få ihop ekonomin i Region Jönköpings län.

Sverigedemokraterna i regionen föreslår en oförändrad skattesats och menar att medborgarnas plånbok är det sista alternativet man ska använda för att lösa ekonomiska problem.

Minskad kultur

SD föreslår att en avveckling av SMOT påbörjas under 2019-2020. Samma sak gäller Kulturhuset Spira i Jönköping där man vill påbörja en sondering med syfte att avyttra Spira till 2021. Det skulle frigöra cirka 90 miljoner kronor per år, enligt deras budget. Istället vill SD satsa på mer kultur ute i länets kommuner och ökar därför anslagen där.

Ingen skattehöjning

Andra åtgärder för att få ihop budgeten är en besparing på asylvård, tolkförmåner och kultur.

Avgifterna till akutbesök ska ligga kvar som idag och någon skattehöjning, som både Alliansen och de rödgröna föreslår, vill inte SD se.

Ett sådant här sparpaket berör en stor grupp inom kulturen, vad tänker du om det?

– Det berör 80 kulturarbetare som arbetar på Spira och gör man neddragningar drabbar det ju personal men det här gör vi på tre års sikt och då har man möjlighet att söka andra jobb, säger Samuel Godrén (SD) gruppledare Region Jönköpings län.

– Som jag ser det är det här en prioritering. Hellre än att höja skatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer