Samuel Godrén (SD) är regionråd. Foto: Privat

SD vill se extra straffavgift för uteblivna vårdbesök

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill införa en administrationsavgift på 200 kronor utöver ordinarie patientavgift för personer som inte dyker upp på inbokade vårdbesök. Det är ett av förslagen partiet har i skuggbudgeten till Region Jönköpings läns nämnder.

Överlag ställer sig SD bakom den styrande koalitionens budgetar till nämnderna, men det finns områden där oppositionspartiet vill se ändringar. Bland annat vill partiet att de ska kosta mer för de patienter som inte kommer på sin bokade tid.

– Det är ett stort problem med patienter som inte dyker upp, säger Samuel Godrén (SD) som är regionråd.

Han menar att regionen genom att införa en extra straffavgift på 200 kronor kan spara 8,5 miljoner kronor.

– Mycket personaltid förloras när patienter inte dyker upp, berättar han.

Lägre kostnad för tandvård

Sverigedemokraterna vill även sänka priset på kostnaden för en basundersökning hos en tandhygienist från 740 till 500 kronor. Kostnaden för regionen skulle bli fem miljoner kronor.

Spara in på tolkar

Partiet vill spara 26 miljoner kronor genom att dra ner på regionfinansierade språktolkar.

– Vi vill att tolkning genom översättningsappar ska vara standardförfarandet inom sjukvården, säger Godrén.

Besparingar i kollektivtrafiken

Den största besparingen jämfört med koalitionens nämnsbudgetar handlar om länstrafiken. Här vill SD dra minska koalitionens satsning på 100 miljoner med 75 miljoner kronor.

Däremot vill partiet satsa 30 miljoner kronor på en utbyggnad av närtrafiken på landsbygden.

De styrande partiernas budget

I måndags presenterade den styrande koalitionen sitt förslag till hälso- och sjukvårdsbudget för nästa år. Under 2022 vill de lägga ytterligare 75 miljoner kronor på att beta av de operationer som fått skjutas upp på grund av pandemin. Mer om det i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.