Sista nyårsfirandet med raketer – förbjuds i hela landet

Publicerad

Diskussionerna runt fyrverkerier och smällare har varit många genom åren och nu kommer reglerna att förändras.

Nu är tiderna då privatpersoner kan handla fyrverkerier och skjuta upp i himlen för att fira in det nya året snart över. Åtminstone om du vill göra det utan tillstånd.

Från och med den 1 juni 2019 kommer det krävas ett tillstånd för privatpersoner att handla fyrverkerier. Utöver detta tillstånd kommer det också behövas en utbildning för att få skjuta raketer på pinne.

– Det kommer bli en tillståndspliktig produkt, vilket det finns många av i dag redan. Det är vad vi kallar proffsfyrverkare som använder sig av sådana produkter, ofta till större evenemang. Så det är inget nytt med en utbildning, säger Ann-Sofie Eriksson, enhetschef på avdelningen säker hantering av farliga ämnen, MSB.

Fyrverkeribranschen tog kontakt

Efter det uppmärksammade nyårsfirandet i på Möllevångstorget i Malmö för snart två år sedan så tog fyrverkeribranschen själv kontakt med MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, för att ge som förslag att förbjuda privatpersoner från att använda raketer på pinne utan tillstånd.

– Branschen kände att de måste ta ansvar och kontaktade MSB och sa att de ville göra vad vi kan göra och föreslog att vi förbjuder raketer på pinne. Vi tyckte att vi måste se vår del i detta och inte bara skylla på fulla människor som skjuter på varandra och andra, säger Andreas Mårtensson, vd för Fyrverkeri Outlet.

Rädd för import

Även om Andreas menar att han personligen tycker detta är ett bra beslut och att man ska titta på statistiken som talar för att skador kommer minska, så känner han oro för att det kommer köpas farligare produkter från utlandet.

– En risk med detta ser jag är att man hittar alternativa vägar till att köpa raketer på pinne. Då kan det vara mycket farliga fyrverkerier de får tag på, ren dynamit så att säga, fortsätter han.

Media informerar fel

– Många som handlar nu säger att de får passa på eftersom det är sista gången, men det stämmer inte. Det är en produkt av många som kommer kräva tillstånd. Det finns massvis med säkra alternativ som vi fortfarande kommer att sälja, berättar Andreas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.