Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sari Karlsson från Brukarföreningen hoppas att rapporten, som ska vara klar vid årsskiftet, kan bidra till ett förbättrat mående för personer på kategoriboenden. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Boende intervjuas för att utreda framtiden för boendeformen

Uppdaterad
Publicerad

Under ett par månader har Brukarföreningen i Jönköpings län intervjuat flera av de missbrukare som bor på kategoriboende i Jönköpings kommun. Anledningen är att man vill ta reda på hur de som bor där mår och vad som kan förbättras.

I Jönköpings kommun finns cirka 70 bostäder som kallas kategoriboende, enligt Brukarföreningen. De mest kända husen där det finns kategoriboende är de gula husen på Kättilstorp i Jönköping och Hakarp i Huskvarna. De som bor där har svårt att skaffa eget boende på grund av skadligt bruk, det vill säga missbruk eller psykisk ohälsa.

Har intervjuat missbrukare

Brukarföreningen har tillsammans med missbrukare och andra personer med erfarenhet kring missbruks- och beroendeproblematik intervjuat flera personer som bor på kategoriboende. 

– Vi tar in några som bor på kategoriboende och utbildar dem så de kan vara med och göra intervjuerna, säger Sari Karlsson som är sekreterare i Brukarföreningen och samordnare för rapporten. 

Varför är det de som bor där som är med och gör intervjuerna?  

– Det är viktigt dels för att de tar tag i sina egna liv, dels för att de har en naturlig ingång till boendet. De har även egen erfarenhet kring missbruk vilket gör att de har helt andra tankar i tolkningsprocessen, säger Sari Karlsson. 

Hittills har 35 personer intervjuats och hela rapporten ska vara klar och överlämnad till socialnämnden i Jönköping den 1 januari 2023.

I klippet berättar Sari  Karlsson vad de hoppas uppnå med rapporten.

Brukarföreningen i Jönköpings län

Brukarföreningen är en ideell förening som består av medlemmar med egen erfarenhet av missbruk och beroendevården samt deras anhöriga. Föreningen främsta uppgift är att ta vara på erfarenheter kring missbruksvården och missbruksfrågor ur ett brukarperspektiv.

Källa: Brukarföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.