Tilda Otterdahl, 9, fick diabetes för ett och ett halvt år sedan Foto: Gabriel Djärf/SVT

Sjuksköterska utbildar skolpersonal i diabetesbehandling

Publicerad

När ett barn får diabetes är det många vuxna som behöver lära sig hur man sköter behandlingen. Något som Region Jönköpings län tagit fasta på genom att vara först i landet med att anställa en diabeteskonsulent som ska utbilda skolpersonal när en elev har fått diabetes.
– Det känns fantastiskt att finnas till hands på ett annat sätt än vi har kunnat göra tidigare, säger Rosita Ilvered.

Nioåriga Tilda Otterdahl har haft diabetes i ett och ett halvt år.

– Det funkar bra, men är lite jobbigt ibland. När man ska följa med kompisar måste man komma ihåg vad man ska ha med sig och hur mycket insulin man ska ta, säger Tilda Otterdahl.

LÄS MER: Det här är diabetes

”Väldigt farligt”

Det krävs en hel del kunskap och flera verktyg för att hålla koll på blodsockernivån. Eftersom Tilda tillbringar en stor del av dagen i skolan och krävs det att lärare och personal där också förstår Tildas diabetes för att kunna hjälpa henne att vidta rätt åtgärder om blodsockret sjunker eller stiger.

– Det är väldigt viktigt, för om man ligger lågt och de tror att man ligger högt så är det väldigt farligt om de pumpar in insulin, förklarar Tilda.

Sveriges första diabetskonsulent

Region Jönköpings län har anställt en diabeteskonsulent vars uppgift är att utbilda och stötta skolpersonal runt en elev som har fått en diabetesdiagnos, och det är den första tjänsten i sitt slag i landet.

Rosita Ilvered är ny diabeteskonsulent i Region Jönköpings län.

– Det är nog ett stort behov som är uppdämt och alla som har fått diagnosen för något år sedan kan jag inte möta. Det blir i första hand att lära förskole- och skolpersonal som finns kring barn som nyligen har fått diabetes, menar Rosita Ilvered som har fått tjänsten som diabeteskonsulent i Region Jönköpings län.

Alla kan inte få hjälp

Det var efter ett tre år långt försöksprojekt som Regionen valde att permanenta en 40-procentig tjänst från och med november i år. Men det finns 270 unga diabetiker upp till 18 år finns i Jönköpings län och nya tillkommer hela tiden, och frågan är om tjänsten täcker behovet.

– Det får vi ju se, men vi kan inte svara på det i dagsläget. Men 40 procent är ju mer än inget alls och det känns ju fantastiskt att två dagar i veckan finnas till hands på ett annat sätt än vi har kunnat göra tidigare, säger Rosita Ilvered.

”Inte haft någon innan”

Och Tildas mamma, som själv fick vara med på skolan och utbilda personalen när Tilda blev sjuk, är tacksam för initiativet med en diabeteskonulent.

Tilda och mamma Josephine.

– Jag tycker det är jättebra, vi har ju inte haft någon innan som skolan på det sättet har varit ett officiellt stöd, säger Tildas mamma Josephine Sandström.

Förstår de andra i skolan, lärare och personal vad det innebär att ha diabetes?

– Ja, de flesta har ju lärt sig.

LÄS MER: Fick utbilda skolpersonalen om dotterns diabetes

– Det var inte så kul när jag fick beskedet att jag hade diabetes. Jag blev ledsen och trodde inte att jag skullle kunna leva livet som alla andra längre. Men det gör jag, säger Tilda Otterdahl.

LÄS MER: Stjärnkockens tips till diabetiker

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer