Björn Frantzén delar med sig av sina bästa mattips till diabetiker. Foto: TT

Stjärnkockens tips till diabetiker – och andra som vill må bra

Publicerad

Björn Frantzén fick tänka om efter dotterns sjukdomsbesked. Tillsammans med sin fru Sara Frantzén skrev stjärnkocken en kokbok för diabetiker – nu delar de med sig av sina bästa tips.

Björn Frantzén är prisbelönt kock och hans fru Sara Frantzén folkhälsovetare. När dottern fick diabetes för tre år sedan blev Björn, som tidigare bara varit smakdriven, tvungen att tänka ett steg till.

– Det är tur i oturen. Våra yrken går ut på precis det här – hur svårt måste det inte vara om man inte har den bakgrunden som vi har? säger Björn Frantzén.

Läs mer: Caroline om diabetesvården: ”Lite som att gå till rektorn”

En dag i taget

Enligt paret blir sjukdomsbeskedet ett trauma. Därför är det viktigt att våga vara i nuet och ta en dag i taget.

– Det är tufft som fan. Det tycker alla, säger Björn Frantzén.

– Försök att vara med i ett forum där andra diabetesföräldrar finns, om du orkar. Du märker att du inte är ensam. Om du har möjlighet finns det också diabetesläger. Där är det dextrosol och pumpar överallt, säger Sara Frantzén.

Läs mer: Det här är diabetes

Enkla tips

Paret Frantzén berättar att man inte ska fastna i tron om att allt måste vara nyttigt, utan istället försöka få en stabil blodsockerhöjning. Man kan laga samma typ av mat – med hjälp av små tips och tricks.

Man kan till exempel mosa potatis med smör istället för att vispa ett potatismos, och välja långkornigt vitt ris istället för klibbigt vitt ris. Detsamma gäller pasta.

– Vanlig pasta är inte bra för någon. Men med en ljus fiberpasta får man en långsam stegring av blodsockret. Det är ofantligt mycket bättre, säger han.

  • Ta en dag i taget – du är inte ensam.
  • Strukturera. Undvik att planera kvällens middag klockan halv sex i mataffären med hungriga barn.
  • Fastna inte i termen ”nyttigt” – men undvik halvfabrikat.
  • Jobba med sälta och syra för att höja smakerna.
  • Mycket mat är framställd med snabba kolhydrater – försök välja andra alternativ som ger en mer stabil blodsockerhöjning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Att leva med diabetes

Mer i ämnet
Mer Halland
Mer Nyheter