Ny teknik gör föräldrar till barn med diabetes stressade. Foto: SVT

Ny teknik tär på föräldrar med barn med diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar som har barn med diabetes löper större risk för att bli utbrända. En av anledningarna till den ökande stressen kan vara ny teknik, det tror psykolog Ruth Winding på sjukhuset i Halmstad.

I dag får föräldrar med barn som har diabetes ständigt uppdateringar på sin mobiltelefon om barnets blodsockernivå.

Något Ruth Winding, psykolog på Hallands sjukhus i Halmstad, tror kan vara stressframkallande.

– Du kan känna att du behöver kolla med förskolan om de har kompenserat för att man har sett att ens barn ligger högt, man kan vakna på natten flera gånger för att larmet går. Det finns ingen vila, man är ständigt i beredskap. Det tror jag är otroligt tärande.

Ny teknik

Den nya tekniken innebär att blodsockernivån mäts via en glukosmätare som fästs på barnets arm. På så sätt behöver man inte mäta blodsockret med nål i magen eller stick i fingret som man tidigare har gjort.

LÄS MER: Föräldrar till barn med diabetes riskerar utbrändhet

Mätaren kopplas till en dosa eller till en mobiltelefon där föräldrarna får uppdateringar om sitt barns blodsockernivå.

– Det här händer även nattetid, att föräldrar väcks av att det kommer ett larm som säger att ens barn ligger lågt och det är upp och kolla och kompensera. Det är det som är det stressande, det goda är att det finns mindre risk för komplikationer, säger Ruth Winding.

Du tror ändå på den här nya tekniken?

– Ja det tror jag, men jag tror att varje förälder, ungdom och barn får hitta sitt sätt att hantera den och hitta något lagom.

LÄS MER: Psykologen om hur man får ihop den svåra ekvationen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Att leva med diabetes

Mer i ämnet