På de avdelningar där sjuksköterskebristen är störst erbjuder Region Jönköpings län även i år 10.000 kronor extra per vecka som ordinarie personal väljer att jobba under semesterperioden. Foto: TT

Sjuksköterskor saknas – till hundratals pass

Publicerad

Hundratals pass gapar tomma. Enligt Vårdförbundet är det tuffare än någonsin att fylla sommarbemanningen med sjuksköterskor.

– När det inte finns tillräckligt med personal är risken stor att patientsäkerheten äventyras, säger sjuksköterskan Stefan Capitillo.

Med en månad kvar till semestrarna så saknas det fortfarande sjuksköterskor på hundratals pass vid länets sjukhus. Trots att Regionen lockar med extra ersättning där bristen är som störst så upplever Vårdförbundet att det i år blir tuffare än någonsin att få till sommarbemanningen.

– Lite uppgivna är vi, men de flesta av oss är så luttrade och vet att vi får jobba för dom som inte finns också och det gör vi ju redan nu många gånger, säger Stefan Capitillo som jobbar som narkossjuksköterska på Höglandssjukhuset i Eksjö med både akuta och planerade operationer.

”Ser tufft ut”

För att personalen ska få semester och vikarierna ska räcka till så dras den planerade verksamheten ner på sommaren. Men fortfarande är bemanningen inte löst och svårast är det på de medicinska avdelningarna och inom kirurgin.

– Det ser tufft ut. Inom vissa verksamheter är det svårt att täcka upp och det finns många pass som saknar personal, säger Eva-Lotta Lager, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Jönköpings län.

Hur ser det ut i år jämfört med tidigare somrar?

– Jag upplever att det är tuffare i och med att vi haft svårt att bemanna upp med våra yrkesgrupper redan under våren. Det finns inte folk helt enkelt som söker tjänsterna.

På Regionen säger personaldirektören Anders Liif att det just nu är svårt att ha full överblick över sjuksköterskebristen och hur många arbetspass som saknar personal. Planering och rekrytering pågår och han menar att mycket kan hända på en månad. Men det finns en oro bland personalen och hos facket.

– Det påverkar våra medlemmars arbetsmiljö och arbetssituation och så påverkar det ju vården, menar Eva-Lotta Lager.

– När det inte finns tillräckligt med personal är risken stor att patientsäkerheten äventyras, vi har väldigt små marginaler, säger Stefan Capitillo.

”En del lockas nog”

På de avdelningar där sjuksköterskebristen är störst erbjuder Region Jönköpings län även i år 10.000 kronor extra per vecka som ordinarie personal väljer att jobba under semesterperioden.

Enstaka extra pass ger övertid, plus 1000 eller 1500 kronor, beroende på pass.

Stefan Capitillo har fått många jobberbjudanden.

– Det är mail och sms-tidernas glada dagar. Jag har fått många förfrågningar om att jobba extra i sommar. Det finns jobb överallt och en del lockar med stora summor så en del lockas nog till det också, men jag ska ha mina fyra veckors semester. 

På Vårdförbundet upplever man att det är färre som nappar på erbjudandet om att skjuta på sin semester och extra ersättning är inget Vårdförbundet är för. 

– Vi ser det som en kortsiktig lösning. Det långsiktiga som måste till är fortfarande högre löner och en möjlighet att vidareutbilda på sin arbetsplats med lön, säger Eva-Lotta Lager, ordförande för Vårdförbundet i länet.

Drar ner på vårdplatser

Att flytta på semestern skjuter bara på problemet menar man, eftersom många då vill ha semester i höst i stället – samtidigt som vikariebristen kvarstår.

Och att dra ner 150 vårdplatser på sjukhusen för att lösa bemanning, när vårdplatserna redan blivit färre under våren, får också konsekvenser.

– Det är ju jättebra att man försöker anpassa verksamheten för att lösa bemanningssituationen och det är ju arbetsgivarens ansvar. Det är ju bara det att det ju påverkar andra verksamheter som öppenvård, primärvård och kommunerna. För patienterna finns ju ändå och ska tas omhand och bristen på sjuksköterskor finns ju även där, menar Eva-Lotta Lager.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.