Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du Oliver Löfwenius träna och berätta om sina mål i sin nya sport, brasiliansk jiu-jitsu. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Skador stoppade Oliver Löfwenius handbollskarriär – nu gör han succé i sin nya sport

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan tvingades handbollsspelaren i Hallby, Oliver Löfwenius, att avsluta karriären efter flera svåra knäskador.

För ett par år sedan började han med brasiliansk jiu-jitsu där han nu har vunnit EM- och VM-medaljer i sin klass, blått bälte plus 100 kilo.

– Jag har haft nytta av att ha varit elitidrottare.

Under den tuffa perioden när han tvingades lägga av med handbollen gick Oliver Löfwenius förbi en träningslokal för kampsport på väg hem från jobbet. Han blev nyfiken och gick lite senare på en provträning för brasiliansk jiu-jitsu.

– Efter den träningen var jag fast, säger Oliver Löfwenius och ler stort.

Hyllar tränare och träningskompisar

Trots flera korsbandsskador under handbollskarriären så fungerar hans satsning på sin nya idrott.

– Problemet var ju löpning och hopp, som det är mycket av i handboll. Här är det inte så mycket löpning och hopp, så det funkar felfritt.

Oliver Löfwenius får goda råd av en träningskompis. Foto: Jonas Tubbin/SVT

28-åringen, som ursprungligen kommer från Alingsås och spelade fem säsonger i Hallby, jobbar som byggnadsingenjör. Kampsport tränar han fem dagar i veckan i klubben Samurais lokaler i Jönköping. Framgångarna i sin nya sport tackar han klubben för.

– Jag har sjukt många bra träningskompisar och tränare här i klubben.

I klippet ser du Oliver Löfwenius träna och berätta om målsättningen i sin nya sport.

Brasiliansk jiu-jitsu

  • Brasiliansk jiu-jitsu utvecklades i Brasilien i början av 1900-talet av familjen Gracie. Den härstammar från den japanska judon och jiu-jitsun.
  • Sporten förkortas BJJ och är en kampsport med mycket närkamp och brottning på marken. Utövarna använder grepp, kast, strypningar och fastlåsningar för att besegra sin motståndare.
  • Sporten kom till Sverige på 1990-talet och har blivit en populär kampsport och träningsform över stora delar av världen.
  • Kunnandet graderas i bälten från nybörjarbälten till expertnivå. Vitt, blått, purpur, brunt och svart. (Källa: Svensk Brasilianska jiu-jitsuförbundet)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.