Kan användning surfplattor och ökad närsynthet bland barn ha en koppling? Det undersöker forskare nu. Foto: Hasse Holmberg/TT

Samband mellan skärmtittande och närsynthet undersöks

Uppdaterad
Publicerad

Närsynthet hos barn i åldern 4-7 år har ökat med 179 procent de senaste sex åren i Jönköpings län. Denna ökning sker samtidigt som digitala skärmar blir populärare. Ögonläkaren Tomas Bro vill nu se om de två har ett samband.

– Uppväxtmiljön har förändrats för barn de senaste åren, där den stora skillnaden är digitala skärmar, säger Tomas Bro Ögonläkare.

Tomas Bro är ögonläkare på Höglandssjukhuset i Eksjö och står bakom studien som publicerades i Läkartidningen. Han menar att det ännu inte är någon som har lyckats bevisa sambanden mellan digitala skärmar och närsynthet, men att det borde finnas samband mellan de två.

Ögonläkaren Tomas Bro vill undersöka om det finns en koppling mellan digitala skärmar och närsynthet. Foto: Privat

– Det borde vara så eftersom det finns tydliga samband mellan inomhusaktiviteter och närseendeaktiviteter, men det är ingen som har lyckats bevisa det än, säger Tomas Bro.

Vad händer om de skulle ha ett samband?

– Om det skulle vara en dramatisk ökning, kanske man i Sverige borde vara mer aktiv med att uppmuntra till pauser från digitala medier, säger Tomas Bro.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.