Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konfliktforskaren Marco Nilsson är kritisk till att inte alla kommuner har krigsplacerat sin personal. Foto: SVT

Skarp kritik mot kommuners krishantering: ”Går för långsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Några kommuner i Jönköpings län har fortfarande inte krigsplacerat sin personal trots att kriget i Ukraina snart pågått i två år. Något som konfliktforskaren Marco Nilsson är kritisk till.

Den 24 februari har kriget i Ukraina pågått i två års tid. Under en längre tid har regeringen uppmanat kommunerna i landet att se över sin krishantering. Trots det var det i slutet av januari endast 131 kommuner av 290 som hade krigsplacerat sin personal, enligt Plikt- och prövningsverket. I Jönköpings län hade 5 av 13 inte krigsplacerat sin personal.

– Det är ganska anmärkningsvärt att det inte är alla kommuner som har kommit så långt att man krigsplacerat sin personal. Det skickar ju ganska konstiga signaler till Ryssland, att man inte tar det civila försvaret på allvar i Sverige, säger Marco Nilsson som är statsvetare och konfliktforskare på högskolan i Jönköping.

I klipper berättar Marco Nilsson vad han tror ligger bakom att flera kommuner inte kommit igång med att krigsplacera sin personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet