Skärpta regler för mopedbilar

Uppdaterad
Publicerad

Mopedbilarna är en trafikfara och borde inte få köras på allmänna vägar. Det anser NTF som kräver striktare regelverk för alla typer av EU-mopeder. Men för många är det ett praktiskt och billigt fortskaffningsmedel.

Jo för en EU-moped den drar inte mer än tre deciliter diesel milen och släpper ut lite koldioxid vilket är bättre för miljön. Och det krävs inget körkort heller, bara ett förarbevis som man får mot erläggande av ett par tusen kronor för några teorilektioner och en stunds övning på inhägnat område.

Kennert Nilsson kör regelbundet sin mopedbil den tre mil långa sträckan mellan hemmet i Växjö och jobbet i Vislanda.

– Det går billigt och bra. Jag tankar en gång var fjortonde dag 150 kronor, säger Kennert.

Känner man sig utsatt på vägen?

– Nej bilisterna är så snälla så. De tutar inte eller någonting, säger Kennert.

Men NTF har mycket att invända mot det regelverk som omger alla EU-mopeder. Och vad gäller mopedbilen kan den gå an i stan, men inte utanför 50-skyltarna.

– Den tar ju exakt lika stort utrymme som ett vanligt fordon men kan inte köra fortare än 45 kilometer i timmen. Vilket medför att man kan få mycket upphinnandeolyckor. De andra bilisterna har svårt att bedöma hastigheten och då blir det bak på körningar, säger Åke Qvarnström NTF .

Till hösten skärps reglerna för behörighet att köra EU-moped. Det har regeringen beslutat. Det ska krävas bättre utbildning och dessutom ska förarbeviset kunna återkallas, om man exempelvis kör rattfull. Men det gäller inte de som fått sitt förarbevis innan dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.