Skattehöjning orsakar orosmoln på mässa

Publicerad

Efter beslutet om att skatten höjs på vissa nyproducerade husbilar, kraftsamlar branschinitiativet Husbilskampen, som är besvikna. Och på mässan Elmia husvagn husbil som just nu pågår i Jönköping är frågan ett hett samtalsämne.

Det var den första september som de nya skattevärdena började gälla för husbilar som nu registreras. Skattehöjningen gäller de husbilar som omfattas av EU-lagstiftningen för avgasutsläpp för lätta fordon.

Och skatten höjs på grund av att en strängare mätmetod, WLTP, nu gäller för bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp.

– Det är en oförrätt mot husbilsägarna och de framtida ägarna, säger Alf Ekström, vd på Kabe i Tenhult, som tvingats varsla 25 anställda på nyproduktionen till följd av den höjda skatten.

Kraftigt minskad försäljning

På mässan Elmia husvagn husbil står skattehöjningen högt på agendan. Försäljningen av nya husbilar har stannat av rejält i år och under namnet Husbilskampen kraftsamlar branschen för att försöka påverka beslutsfattarna.

– Vi ska ha ett skattesystem som påverkar miljön i rätt rikting. Skatten för nya fräscha motorer med mindre utsläpp bör rimligtvis inte vara högre än äldre motorer, säger Maria Valentin, talesperson Husbilskampen.

Och oron i branschen är stor efter att nybilsförsäljningen nu gjort en kraftig inbromsning. Försäljningen väntas under 2020 minska med ytterligare 37 procent.

– Vi har varslat 25 nu och vi får se. Vi vet ju inte vad det här har för påverkan, säger Alf Ekström.

WLTP, Wordwide harmonised Light vehicles Test Procedure, är utvecklad för att ge värden som bättre stämmer överens med verklig körning. Den gamla testmetoden, NEDC, New European Driving Cycle, har inte gett värden som är representativa vid verklig körning.

Reglerna innebär att tillverkaren för vissa kategorier av fordon under en övergångsperiod, även måste ta fram fordonets koldioxidvärde enligt den tidigare metoden NEDC. Detta betyder att en WLTP-testad husbil kommer att bli beskattad utifrån något av följande alternativ: 

  • En husbil som bara har ett WLTP-värde kommer att bli beskattad utifrån det värdet
  • En husbil som även har ett NEDC-värde kommer att bli beskattad utifrån det värde som är lägst av NEDC och WLTP (vanligen NEDC) om husbilen tas i trafik första gången senast 31 december 2019
  • För fordon som tas i trafik första gången från och med den 1 januari 2020 gäller nya skatteregler som innebär att det värdet som är högst av NEDC och WLTP gäller för beskattning (vanligen är det WLTP).

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer