I klippet ovan berättar Ahmed om en flykting som bodde hemma hos honom som inspirerade honom till att byta religion Foto: ur ”Bekännelsen”/Morgonstudion

Skillingarydsprästen som blev muslim blir dokumentärfilm

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som började tvivla på sin kristna tro och som sedan bestämde sig för att konvertera till Islam har blivit film. Filmen Bekännelsen har premiär i SVT Play 8 september.

Ahmed Skjetne 75 år, har arbetat som präst i Svenska kyrkan i 30 år, i närmare 15 av dessa var verksam i Skillingaryds pastorat, men för tre år sedan bestämde han sig för att konvertera till islam och bytte då ut namnet Leif mot Ahmed.

Ahmed Skjetne, som haft kontakt med flyktingar under större delen av sitt liv, hade under en tid en flykting från Marocko boende hemma hos honom. Han var en troende muslim som inspirerade Ahmed att byta religion, något som väckte stor uppmärksamhet i hans pastorat i Skillingaryd. Församlingsmedlemmar åkte bland annat till hans nya hemland Marocko för att försöka få honom på andra tankar.

Blev en dokumentärfilm

Nu har Ahmeds resa från kristendomen till islam blivit en dokumentärfilm som gjorts av Tomas Blideman och Alex Bolevin. De har bland annat varit i Marocko och talat med vänner och församlingsmedlemmar.

Filmen Bekännelsen har premiär i SVT 1 tisdag den 8 september klockan 21.00

I klippet ovan berättar Ahmed Skjetne om varför han konverterade till Islam.

En längre intervju går att se i SVT Morgonstudion, scrolla fram till 21.55

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.