– När verkligheten börjar se olika ut på olika platser och man inte upplever den andres verklighet då kan det naturligtvis vara en grogrund för konflikter, säger Charlotta Mellander professor i nationalekonomi. Foto: SVT/TT

Skillnader mellan stad och land kan öka motsättningar

Uppdaterad
Publicerad

Förändrad arbetsmarknad och en landsbygd som utarmas på service och arbetstillfällen kan öka samhällets polarisering.

– När verkligheten börjar se olika ut på olika platser och man inte upplever den andres verklighet då kan det naturligtvis vara en grogrund för konflikter, säger Charlotta Mellander professor i nationalekonomi.

Under hösten kommer SVT ta upp olika ämnen som delar svenska folkets åsikter på ett tydligt sätt. Många menar att motsättningarna i vårt samhälle är större i dag en tidigare – alltså en ökad polarisering. Vissa ämnen delar befolkningen tydligt. Det kan handla om vegansk kost eller kött, jakt på varg eller inte, mer eller mindre invandring till Sverige.

Stad och landsbygd

Professor Charlotta Mellander vid handelshögskolan i Jönköping har tittat närmare på hur arbetsmarknaden och skillnaden mellan stad och landsbygd har förändrats. Vad hon har sett är att en stor andel medelklassjobb har försvunnit på grund av ökad automatisering eller att denna typ av jobb flyttat till låglöneländer. Kvar finns lågavlönade jobb inom servicesektorn och högavlönade jobb.

Detta är något man skulle kunna kalla för en allt mer polariserade arbetsmarknad. Det har även skett en ökad polarisering mellan stad och landsbygd i takt med att allt fler människor bor i städer jämfört med landsbygden.

Politiker behöver bli konkreta

För att motverka en ökad polarisering mellan landsbygd och stad, något som Charlotta Mellander tror har bidragit starkt till att Donald Trump valdes till USA:s president och till Brexit i Storbritannien, tror hon att politikerna måste bli tydligare.

– Politiker måste aktivt förklara vad man kan förvänta sig om man inte bor i en stad. Hur långt ska mina barn ha till skolan, hur lång tid ska det ta innan en polis är på plats om det begåtts ett brott, hur långt är det rimligt att jag ska behöva åka för att föda barn. Politikerna behöver leverera svar på de här frågorna, det har man inte riktigt gjort, säger Charlotta Mellander.

---

Sverige möts

Den här artikeln är en del av projektet Sverige möts.

Under hösten kommer vi på SVT spegla en rad frågor där åsikterna går skarpt isär och undersöka vad som händer när människor faktiskt träffas och pratar – öga mot öga. Vill du möta någon som inte tycker som du, eller bara veta mer? Besök på Sverige möts hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.