Hur polariserat är Sverige?

Uppdaterad
Publicerad

Den frågan är grunden för projektet Sverige möts, som vi lanserar i dag i samarbete mellan våra riks- och lokalredaktioner över hela landet. I samarbete med undersökningsföretaget Novus har SVT tagit fram några av de frågor som engagerar och delar svenska folket mest tydligt i olika åsikter.

Projektet Sverige möts fortsätter nu i två delar. Dels gör vi journalistik för att ge olika perspektiv på ämnena i våra olika nyhetsprogram och i vår nyhetstjänst SVT Nyheter, som du hittar både som app och på adressen svt.se.

Du bjuds in att delta

Steg två i projektet involverar dig – om du vill. Du är härmed välkommen att delta i en spännande utforskning om några av nutidens mest brännande frågor. Det börjar med att du går in på svt.se/sverigemots, eller i appen SVT Nyheter, och ger din åsikt i frågorna. Därefter anmäler du dig till ett möte med en person som tycker tvärtemot dig.

Vi ger dig sedan en möjlighet att träffas på något av de mötesevent som SVT anordnar på åtta platser i Sverige den 23 november. Tanken är inte att du vid detta möte måste övertyga den andre om din ståndpunkt, utan att ni träffas i ett spännande samtal där argument och lyssnande får ta tid.

Så varför gör vi det här?

Svaret är att vi vill bidra till en än mer levande samhällsdiskussion på ett bredare sätt än vi hittills förmått. Det är i linje med SVT:s vision “att bidra till ett Sverige där alla är mer nyfikna och insatta”.

Vi hoppas också få erfarenheter av projektet som kan utveckla vår journalistik. Vi vill utforska om det finns något bortom dagens väl inrepeterade tv-dramaturgi där själva polemiken ibland kan upplevas viktigare än förståelsen av frågan.

Vi vill utveckla samtalsformer

Självklart kommer klassisk, konfrontativ debatt fortsatt vara ett viktigt journalistiskt och politiskt verktyg i sin ursprungliga mening: ett formaliserat system för logisk argumentation för att i akt och mening slå sönder motståndarens argument. För att ta till en klyscha har det varit effektivt ända sedan de gamla grekerna, men det är – för att fortsätta med en underdrift – inte alltid det blir resultatet i dagens debattklimat.

Således vill vi utveckla fler former för samtal och debatt och hoppas få inspiration från de erfarenheter människor gör i Sverige möts. I början på nästa år ska vi kunna ta nästa steg med ett nytt tv-program sprunget ur projektet.

Bakgrunden till att vi gör detta just nu är synlig dagligen. Det går knappt att ta del av en debattartikel eller en diskussion i radio eller tv utan att ordet polarisering nämns. Vi antas leva i helt olika bubblor beroende på om vi bor i stad eller landsbygd, om vi har pengar eller inte, om vi äter kött eller inte, om vi har tagit till oss klimatet som en ödesfråga eller inte.

Hur långt ifrån varandra är vi egentligen?

I sak visar forskning att Sverige polariserats i frågor som rör invandring. En vanlig teori är att det i dag är längre mellan dem som är för en globaliserad och liberal världsordning och de som vill se en nationalistisk och traditionell samhällsutveckling. På fikonspråk kallat GAL-TAN skalan.

Och visst kan många av oss säkert se och känna bortom teorierna att något hänt med debatt och samtal. Numer väldokumenterade konsekvenser av sociala mediers teknologi och effektsökande influencers gör att debattfrågor lätt drivs upp i känslobaserade tonlägen där ytterligheter exponeras på ett sätt som många människor inte känner igen sig i. I verkligheten befinner sig de flesta någonstans med åsikter mellan ytterligheterna och vill prata om saken. Den är ju spännande. Själva saken alltså.

I det antagandet startar projektet Sverige möts.

Den här artikeln är en del av projektet Sverige möts. Mer om satsningen kan du läsa om på Sverige möts hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.