Skolbarn lär äldre att programmera

Publicerad

Äldreboendet Linneberg i Värnamo har fått ett helt rum med ny teknik. Det är surfplattor, VR-kameror samt ett upplevelserum. Dessutom kommer barn från årskurs 2 på Trälleborgsskolan regelbundet att hälsa på för att lära de äldre ny teknik.

– Jag fick idén när jag var på Universeum i Göteborg förra sommaren, säger Janko Bozicevic, som är it-utvecklare inom omsorgen i Värnamo kommun.

Barnen har under hösten jobbat med enkel programmering. De har tillverkat spelplaner där deras Bee-Bot-robotar sedan genom knapptryckningar programmeras att gå.

Visa vad de lärt sig

Nu fick de visa upp sina färdigheter för de äldre och lära dem hur robotarna fungerar.

– Poängen är att eleverna ska få komma hit till ett äldreboende och vistas med de äldre, säger Janko Bozicevic.

Syftet med det nystartade projektet är att integrera skolbarn med de som bor på äldreboenden, samt att stimulera de äldre att använda ny teknik.

– Det här är ett projekt där barn och gamla samarbetar. Barnen visar andra vad de har lärt sig och får på så sätt en mottagare för sin kunskap. Jag hoppas på fler liknande projekt, säger Cathrine Arnetorp, rektor på Trälleborgsskolan.

Hoppas på spridning

Boende på Linneberg kan genom den nya tekniken bland annat ta en cykeltur i sin hemby via gatuvyn i Google maps. De kan även pröva hur det känns att hoppa fallskärm genom att använda VR-glasögon.

Den nya tekniken gör det även möjligt för de boende att skypa med anhöriga, som bor en bit från äldreboendet.

Förhoppningen är att projektet ska utvecklas och få spridning.

– Det hoppas jag. Nu har vi det här som ett litet showroom och alla chefer i Värnamo kommun är ju välkomna hit och titta på utrustningen. Sedan hoppas jag verkligen att fler är intresserade av det, säger Janko Bozicevic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer