David Norrfjärd, grundskolechef Jönköpings kommun. Foto: SVT

Skolchefen: Fruktansvärd och tragisk händelse

Publicerad

Att det är barn som misstänks för inblandning i det misstänkta mordet på en EU-migrant i Huskvarna har skakat om skolvärlden i Jönköpings kommun.

Enligt David Norrfjärd, grundskolechef, är det en unik händelse, att så unga personer misstänks för ett så allvarligt brott i kommunen.

– Det har inte hänt tidigare vad jag känner till och det gör ju händelsen speciell naturligtvis, säger han till SVT.

Han beskriver stämning på kommunens grundskolor som dämpad.

– Det är en sorg man känner.

Och vad kan skolorna göra?

 – Det handlar mycket om att följa utvecklingen av rättsprocessen och ha en beredskap att möta den oro, de känslor och tankar och behov av att prata om situationen som uppstår.

Vill dämpa ryktesspridningen

Kring mordet på EU-migranten i parken vid Smedbyn har det uppstått väldigt mycket rykten och många ungdomar spekulerar i vad som har hänt. En viktig uppgift som skolan har, är enligt Norrfjärd att inte bidra till spekulationer och ryktesspridning om händelsen.

Har det varit mycket sådant?

– Vi har ju ett informationssamhälle idag där information och rykten kan spridas med en oerhörd hastighet i social medier och andra kanaler. Där har vi en uppgift att förhålla oss så korrekt som möjligt.

Vad har du hört om att det ska ha spridits filmer?

– Vi har information om det, men återigen, vi måste förhålla oss till fakta, säger David Norrfjärd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet "Gica"

Mer i ämnet