Nejra Helgic och Simona Petrovic upplever att informationen från skolans håll angående coronaviruset varit dålig. Foto: SVT

Skolelever upplever dålig information om coronavirus – utbildningsdirektörer beklagar

Uppdaterad
Publicerad

Två till tre skolelever uppger att de smittats med coronaviruset i Jönköpings kommun. Flera elever som SVT pratat med upplever att informationen om det nya coronaviruset varit dålig i gymnasieskolorna i Jönköpings kommun. De menar att brist på information är en anledning till att de är oroliga.

Tre skolelever i Jönköpings kommun har uppgett att de testats positivt för det nya coronaviruset, Covid-19. Ryktesspridning tar fart på flera skolor i Jönköpings kommun och flera elever SVT pratat med upplever att informationen varit för dålig.

Nejra Helgic, Simona Petrovic och deras vänner berättar att de knappt fått någon information från personal på deras gymnasieskola.

– Vi får ta reda på fakta helt själva, säger både Nerja Helgic och Simona Petrovic.

Information varierar

De får medhåll av tre andra tjejer på en annan gymnasieskola i Jönköping, de berättar att informationen varierar från olika personal på deras skola vilket gör att de känner sig oroliga eftersom de inte vet hur de ska tänka om det nya coronaviruset.

Däremot tycker några killar att den informationen om coronaviruset som finns på deras skolas intranät räcker för dem.

”Informationen kan bli bättre”

Göran Isberg är utbildningsdirektör i Jönköpings kommun. Han menar att en anledning till att informationen varierar i skolorna är på grund av den ständiga uppdateringen av information vad gäller det nya coronaviruset.

– Det är olyckligt, vi får ta detta på största allvar och förbättra vår information, säger han.

Hur många skolelever är smittade med coronaviruset?

– Det rör sig om två till tre äldre elever som har uppgett för sin skolsköterska att de testats positivt. Det finns alltså en stark indikator på att de är smittade säger Göran Isberg.

Just nu sprids falska rykten om coronaviruset, se mer om det i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.