Per-Gunnar Engstrand och hans ledarhund Milton visar SVT:s reporter platsen där fyrverkerierna ska ha avfyrats några meter från dem. Foto: SVT/Johannes Tolf

Ledarhunden Milton kan ha bestående skador efter vilda fyrverkeriskjutandet

Uppdaterad
Publicerad

På nyårsafton blev synskadade Per-Gunnar Engstrand och ledarhunden Milton utsatta för fyrverkerier och kraftiga smällare på nära håll under en promenad i Jönköping. Nu kan den specialistutbildade labradoren ha fått bestående psykiska men.

Labradoren Milton har de senaste sex åren varit 86-årige Per-Gunnar Engstrands ledarhund. Milton är tränad att klara av smällar, men inte en så kraftig som han utsattes för vid 17-tiden på nyårsafton.

– Den var ordentligt kraftig. Det var en av de värre jag hört, säger Per-Gunnar när han visar runt SVT:s reporter på platsen där det hände för tre dagar sedan. Resterna från fyrverkerierna ligger fortfarande på marken.

Efter att ha spenderat flera timmar på djursjukhuset konstaterades att Milton inte ådragit sig några fysiska skador. Däremot är Per-Gunnar orolig att hans fyrfotade ledsagare kan ha fått psykiska men.

– Vissa hundar kan ju få obotliga skador så att de inte över huvud taget fungerar efter att något sådant här har inträffat, säger han och berättar att det kostar ungefär ett par hundra tusen kronor att utbilda en fullt fungerande ledarhund.

Vill komma i kontakt med vittnen

Händelsen är polisanmäld och polisen har i ett inlägg på sociala medier efterfrågat vittnen till händelse. Vem eller vilka som kan ligga bakom det är oklart, likaså vad för typ av misstänkt brott de skulle kunna röra sig om.

– Vi får se vad det kommer att rubriceras som. Det kan bero lite på vad för typ av vittnesuppgifter som kanske kommer in, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg.

Hoppas något händer

Inlägget har fått stor spridning och många har skrivit kommentarer där de är upprörda över händelsen.

– Nu hoppas jag att man kan dra nytta av opinionen och göra något åt det här. För det är ju inte bara vi som har drabbats av smällare och raketer. Det måste styras upp bättre, säger Per-Gunnar Engstrand.

I klippet ovan hör du honom berätta mer om vad det var som hände på nyårsafton och om han tror att det var en medveten handling eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.