Enligt polisanmälan som gjorts ska den misstänkta fyrverkeriattacken ha skett kring Småstugegatan och Höjdgatan på Gräshagen i Jönköping. Foto: Google earth

Polisen söker vittnen efter fyrverkeriattack mot synskadad

Uppdaterad
Publicerad

En kraftfull smällare detonerade i närheten av en synskadad man som var ute och gick med sin ledarhund i Jönköping. Hunden klarar efter smällen inte längre av att föra sin husse, och polisen söker nu efter eventuella vittnen till händelsen.

Det var under nyårsafton vid 17-tiden som mannen och hunden var ute och promenerade på Gräshagen i södra Jönköping, kring Småstugegatan och Höjdgatan. Plötsligt ljöd en kraftig smäll i närheten av dem.

”Någon eller några har då avfyrat en kraftfull smällare i närheten av dessa, vilket har resulterat i att hunden har blivit rejält skrämd och inte vågar gå ut”, skriver polisen i ett inlägg på sociala medier.

Inlägget har inom loppet av en timme delats av hundratals och många har skrivit kommentarer där de är upprörda över händelsen.

– Polisen har tagit emot en anmälan och det pågår en process. Vi får se vad det kommer att rubriceras som. Det kan bero lite på vad för typ av vittnesuppgifter som kanske kommer in, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg på lördagseftermiddagen.

Mängder av larm

Han säger att det kommit in mängder av larmsamtal under nyårshelgen rörande fyrverkerier. De allra flesta samtalen har gällt minderåriga som har kastat smällare och skjutit raketer på ett vårdslöst och hänsynslöst sätt.

Inga allvarliga personskador ska ha uppkommit, men flera mindre bränder har rapporterats. Polisen meddelar att man har för avsikt att i möjligaste mån ingripa mot detta och beslagta och förverka fyrverkerier som anträffas i samband med lagbrott.

Strax efter klockan 19 på onsdagskvällen, dagen innan nyårsafton, fick polisen in en anmälan om att en kvinna fått en raket i ansiktet på Öxnehaga centrum i Huskvarna. Kvinnan, som är i 55-årsåldern, ska då ha träffats i ögat.

I klippet nedan hör du vilka typer av skador som är vanligast vid fyrverkeriolyckor:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.