Det var här inne som två personer skottskadades i Huskvarna natten till annandag jul. Foto: Polisen

Skotten i Huskvarna – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I dag fredag kom domen mot den man som stått åtalad för skotten i en lokal i Huskvarna i julas. Mannen som är i 30-årsåldern frikänns från försök till mord, men döms för bland annat försök till grovt rån och vållande till kroppsskada, grovt brott. Han döms till fängelse i 4 år och 6 månader.

Natten till annandag jul tar sig den nu dömda mannen och minst två andra in i en lokal i Huskvarna. Beväpnade med bland annat hagelgevär, försöker de råna de elva män som finns där. Men dessa gör motstånd. Åklagaren menade under tingsrättsförhandlingen att den åtalade sköt en person som träffades i ansiktet, men överlevde. Advokaten hävdade att det var ett misstag i tumultet som uppstod.  

– Jag får ju en bild av att det här vapnet avlossas i samband, eller i anslutning till att den person som håller i vapnet, det vill säga min klient, blir angripen. Det är då som skottet avlossas, sa advokat Thomas Martinsson under rättegångens sista dag.

Mannen som nu dömts övermannades av dem som fanns i lokalen, medan de andra gärningsmännen försvann från platsen. 

Läs också: Skotten i Huskvarna – rättegång startar idag

I sista stund kom åklagaren med en justering av åtalsyrkandet under förhandlingen, där han som alternativ till försök till mord yrkade på ansvar för vållande till kroppsskada. Men hans huvudlinje var fortfarande försök till mord. 

– Jag menar väl ändå att den misstänktes uppfattning om att han blir angripen och att skottet sedan avlossas, att den är motbevisad, sa kammaråklagare Lars Johansson den 20 april.

Men tingsrätten dömer alltså mannen för vållande till kroppskada, grovt brott. Han frikänns från ansvar för försök till mord i två fall. Tingsrätten anser inte att utredningen visat att mannen med avsikt avlossat skottet.

Försvann innan polisen kom

En annan person sköts i höften, men den som avlossade det skottet och ytterligare en gärningsman försvann innan polisen kom på plats.  

– I min värld när jag tittar på hur det beskrivs här så är det ju ett ganska oprofessionellt genomfört rån, sa Thomas Martinsson till SVT Nyheter Jönköping i samband med en paus i tingsrättsförhandlingen

Men åklagaren menade att det var ett dåd utfört med ”synnerlig råhet”.

Mannen döms även för ringa narkotikabrott.

Läs också: Lokalen kan ha varit spelklubb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.