Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är mängder av skräp som ligger runt centrala Rocksjön i Jönköping. Kommunen menar att skräpet kommer från närliggande företag och butiker. Se mer i klippet ovan. Foto: SVT

Skräpet blåser in från andra platser – budgeten räcker inte till att hålla Rocksjön rent

Uppdaterad
Publicerad

Nedskräpningen kring Rocksjön är ett problem för Jönköping kommun. Naturreservatet är fyllt av både plast och metaller och kommunen hävdar att den största mängden skräp blåser in från andra platser.

Problem med nedskräpning kring Rocksjön är stort. Kommunen har anställda som plockar skräp runt naturreservatet, men ändå ligger det sopor runt hela sjön.

Görgen Olofsson, verksamhetschef för gata, skog och park på Jönköping kommun, förklarar att skräpet kring Rocksjön kommer från andra platser. Men att det tar sig in på naturreservatet med blåsten från närliggande verksamheter där många människor rör sig.

– Jag har svårt att tänka mig att det är den gemene mannen som släpper skräp i dom omfattningarna, säger Görgen.

Pengar som spenderas på skräp

Kommunen har en budget på drygt 20 miljoner kronor för att hålla Jönköping rent. Men Görgen uppmanar varje enskild person att hålla reda på sitt skräp eftersom budgeten inte räcker till.

– Varje gång någon kastar en fimp på marken är det skattepengar som går åt, säger Görgen.

Ett stuprör liggandes i skogsområdet kring naturreservatet Rocksjön. Foto: Malva Lund Hanefjord

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.