Skrev ”döda blattarna” på Facebook – nu åtalas före detta politikern

Uppdaterad
Publicerad

Nu åtalas en före detta sverigedemokratisk politiker för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit ”döda blattarna” på Facebook.  Mannen har tjänstgjort som nämndeman vid en domstol i länet och haft flera uppdrag för Sverigedemokraterna i en kommun i Jönköpings län.

Polisen har säkrat bevisning mot den förre SD-politikern i form av skärmdumpar från Facebook till styrkande av uttalandet och att det spridits på plattformen. Politikern ska bland annat ha skrivit:

”Tempo blev rånat ikväll av troligtvis två blattar. Tänk om jag hade varit där så skulle det varit minst en blatte mindre i vårat land”.

Han ska också ha skrivit ”döda blattarna”. Den förre SD-politikern har i muntligt förhör med polisen erkänt gärningarna, som inträffade i november förra året, och nu står han åtalad för hets mot folkgrupp.

Vill inte uttala sig

SVT har sökt mannen för en kommentar, men enligt den sverigedemokratiska kommunpolitikern Bo Ek vill den före detta nämndemannen inte uttala sig mer i massmedia.

– Jag står inte bakom hans uttalande, men jag vill berätta lite mer om bakgrunden för att man ändå ska få lite perspektiv på varför det inträffade, säger Bo Ek (SD) som efter samråd med den brottsmisstänkte mannen kontaktat SVT Nyheter Jönköping:

– Han har insett att han gjorde fel. Men man ska samtidigt komma ihåg att det skrevs direkt efter att hans fru utsatts för ett rånförsök och hon mådde väldigt dåligt efter det.

Förundersökningen om rånförsöket lades senare ner av polisen.

Polisanmälan om hets mot folkgrupp gjordes efter en granskning i Dagens Nyheter. Mannen har avsagt sig sitt uppdrag vid domstolen efter avslöjandet i november i fjol. Foto: SVT Design

Avslöjades i DN-granskning

Polisanmälan om hets mot folkgrupp gjordes efter en granskning i Dagens Nyheter. Mannen har avsagt sig sitt uppdrag vid domstolen efter avslöjandet i november i fjol.

Politikern står inte heller längre med på  Sverigedemokraternas webbsidor som förtroendevald.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer