Skolledningen på Hubbarpsskolan i Tranås fick under onsdagsmorgonen skicka hem samtliga elever. Foto: Jan G Franzén

Skyddsstopp på skola – samtliga elever har skickats hem

Uppdaterad
Publicerad

Alla elever på Hubbarpskolan i Tranås fick under onsdagsmorgonen skickas hem. Anledningen är att ett skyddsstopp har utfärdats sedan rök spridit sig i skolans lokaler efter en glödbrand i samband med renovering av skolans tak.

Grundskolan, som har cirka 300 elever som får sin undervisning i lokalerna, fick under onsdagsmorgonen stänga sedan Lärarförbundet och Lärarnas riksförbunds huvudskyddombud beslutat om ett så kallat skyddsstopp, något som Tranås tidning var först med att berätta. Det innebär att ingen, varken elever eller lärare får befinna sig i lokalerna.

Under morgonen fick all personal och alla elever lämna skolan. Vårdnadshavare kontaktades då för att säkerställa att alla barn togs omhand.

– Just nu ska det inte förekomma någon undervisning på skolan, säger Petra Fältskog ordförande i lärarförbundet i Tranås till SVT. Under gårdagen blev situationen ohållbar, det kom in rök via ventilationen, det var väldigt bullrigt och armaturer höll på att ramla ner i samband med takarbetet.

Skolledningen på Hubbarpsskolan i Tranås fick under onsdagsmorgonen skicka hem samtliga elever.

Stor takrenovering pågår

Skolan genomgår just nu en stor renovering av taket och i samband med ett arbete under gårdagseftermiddagen uppstod en glödbrand i samband med asfaltering av taket.

– Vi har påtalat brister med skolans lokaler under en längre tid, säger Petra Fältskog. Det är bra att man nu gör något, men det känns som om det här blev en hastig lösning som blev tokig.

Oklart när undervisningen kan återupptas

De båda lärarfacken vill nu att skolledningen och kommunen kommer fram till hur man ska göra det säkert för elever och personal att vistas i skolan. Fram tills att man kan visa på en lösning kommer skyddsstoppet att bestå.

– Som vi ser det kan man inte renovera samtidigt som det rör sig människor i byggnaden. Antingen får arbetet göras under lov eller så får man stänga skolan och bedriva undervisningen någon annanstans.

Kontroll under dagen

Strax efter lunchtid idag var de båda lärarfackens huvudskyddsombud tillsammans med representanter från Tranås kommun på skolan för att kontrollera lokalerna. Denna inspektion gick inte att genomföra fullt ut på grund av en stark lukt. Fackförbunden tog beslut att skyddsstoppet ligger fast och man hänvisade kommunenens tjänstemän att kontakta Arbetsmiljöverket för hantering av ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.