Lars-Erik Andersson förbundsdirektör på kommunalförbundet Samverkan Återvinning och Miljö SÅM förklarar hur man sorterar sina sopor i hemmet. Foto: SVT

Slipper åka till sortergårdar – avfall hämtas vid huset

Uppdaterad
Publicerad

Visst är det bökigt att behöva ha flera olika behållare med skräp i som tar onödig plats i hemmet, för var ställer man egentligen sorteringsbehållarna? Nu är problemet löst och i februari ska flera tusen i Gnosjö och Gislaved bli miljövänligare.

Fastighetsnära insamling, FNI har funnit i delar av länet i flera år, bland annat har många i Jönköpings kommun haft det sedan 2013.

Nu är det även dags för Gnosjö och Gislaved. Tanken är att kommunerna börjar sätta ut soptunnor i början av februari. I juni ska alla tunnor vara ute, även Värnamo kommer få sina FNI under våren.

Soptunnorna kommer att ha 11 olika fack där man ska slänga allt från batterier till kartonger.

Flera tusen hushåll

Sammanlagt är det 17 400 personer i kommunerna som har valt abonnemang för den nya sophanteringen vilket är 85 procent av alla invånare i kommunerna. För de som inte valt FNI blir det en dyrare soptaxa.

– Det kommer bli dyrare att ha kvar sitt gamla sopavtal, säger Lars-Erik Andersson förbundsdirektör på kommunalförbundet Samverkan Återvinning och Miljö SÅM.

Han menar att det kommer underlätta för personer att vara miljövänligare, då man bland annat slipper att åka till sortergården för att göra sig av med avfall.

– Nu kommer vi och hämtar avfallen i anslutning till fastigheten, vilket blir smidigare, berättar han.

Många positiva

Göte Johansson har bott i Gnosjö i över 20 år. Han är en flitig sopsorterare och har länge efterfrågat ett bättre sopsorteringsalternativ. Han är positiv till att det nu ska införas.

– Jag har varit i Stockholm och andra städer där de är mycket bättre på sophantering, vi ligger lite efter i Gnosjö, berättar han.

Lars-Erik Andersson förklarar att det varit blandade reaktioner om FNI, men han menar att all ny teknik är avancerad men att de allra flesta kommer bli nöjda.

– Den här sopsorteringsfomen passar ju inte alla, men äldre och ensamma personer kommer kunna dela abonnemang för att det ska bli billigare.

Vad är FNI?

  • Fastightesnära insamling innebär att du kan lämna din återvinning direkt i anslutning till bostaden.
  • Varje Kärl består av fyra olika fack där du kan slänga olika avfallstyper.
  • Totalt handlar det om två soptunnor, med fyra fack vardera så totalt handlar det om åtta fack där man kan slänga matavfall, brännbart, tidningar, färgat glas, ofärgat glas, metall, plast och pappersförpackningar.
  • Även insamling för batterier och mindre hemelektronik kommer finnas tillgänglig.

Källa: FNI.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.