Foto: SVT/arkivbild

Slog gravid djurskyddshandläggare i magen

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 60-årsåldern åtalas för våld mot tjänsteman efter att ha slagit en gravid djurskyddshandläggare från länsstyrelsen i magen i samband med en kontroll i höstas. Kvinnan förnekar brott.

Det var den 25 september i fjol som de båda djurskyddshandläggarna åkte till kvinnans hem för att göra en kontroll av djurhållningen av de 16 hundar som kvinnan har. Kvinnan, som bor på en ort i de västra delarna av länet, ska vid en tidigare kontroll ha blivit aggressiv mot handläggarna och därför hade länsstyrelsen denna gång skickat två nya inspektörer.

Knuten näve i mellangärdet

När inspektörerna anländer är kvinnans 16 hundar i en inhägnad på gården. Kvinnan ska då ha kommit ut på trappan och sagt åt handläggarna att lämna området eftersom de inte ringt innan. De förklarade då för henne att de inte har någon skyldighet att ringa före ett besök. Eftersom det var många hundar som skällde så gick handläggarna fram till grinden till inhägnaden för att prata med henne.

De förklarade för kvinnan att de skulle komma tillbaka senare om de inte fick genomföra kontrollen, då assisterade av polisen. Kvinnan ska då ha slagit den ena av djurskyddshandläggarna med knuten näve i mellangärdet så att hon fick ont. Det vittnar båda handläggarna om i förhör. Handläggaren, som blev slagen, förklarade då för kvinnan att detta var ett fysiskt angrepp och att hon skulle göra en polisanmälan. Handläggaren uppsökte inte sjukvård efter händelsen.

Nekar till brottsanklagelserna

Den åtalade hundägaren har i polisförhör uppgett att hon först inte uppfattade vilka personerna som kom på besök var. I förhören ska hon också ha sagt att hon har nedsatt hörsel och inte hörde vad inspektörerna sa. Därför ska hon ha petat den ena inspektören väldigt mjukt i sidan för att påkalla hennes uppmärksamhet när hon stod bortvänd: ”Det var knappt att jag själv märkte att jag nuddade henne”, har kvinnan uppgett för polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.