Småhustillverkaren Obos Sveriges vd, Joakim Henriksson, säger till Vetlanda-Posten att det gör ont att behöva varsla personal. Foto: SVT

Småhustillverkare i Jönköpings län varslar 70 anställda

Uppdaterad
Publicerad

Hustillverkaren Obos, som tillverkar Myresjöhus och Smålandsvillan, varslar sammanlagt 70 anställda vid sina fabriker i Myresjö och Vrigstad.

– Det är jättetråkigt, vi gör allt för att kunna behålla så många kompetenta medarbetare som möjligt, säger Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige till SVT.

Orderingången i småhusbranschen har hittills i år minskat med runt 40 procent på grund av det tuffare ekonomiska läget med höjda räntor och och stora prisökningar på många varor och tjänster.

– Många avvaktar bostadsköp och det drabbar ju oss nu, säger Joakim Henriksson.

Det har inneburit att Obos nu lägger ett varsel för sina fabriker i Myresjö och Vrigstad, något som Vetlanda-Posten var först med att rapportera om. I Myresjö handlar det om 25 tjänstemän och tio kollektivanställda och vid fabriken i Vrigstad, där bland annat Smålandsvillan tillverkas, berörs 35 kollektivanställda.

Fackliga förhandlingar

Förhandlingar med de fackliga parterna har inletts och neddragningen i fabrikerna kommer att ske succesivt.

– Vi hoppas kunna lämna besked till de medarbetare som berörs inom 2-3 veckor, säger Joakim Henriksson.

 Just nu är det ändå hög takt i fabriken pågrund av den goda orderingången under förra året.

– Det är extremt högt tryck och i dag kör vi dubbla skift i fabriken.

Men nu ser man att orderingången minskar och därför kommer produktionen att trappas ned etappvis under början av nästa år.

Kan det bli tal om ytterligare varsel framöver?

– Vågar inte säga så mycket om det. Men fortsätter den låga orderingången månad efter månad får vi se över verksamheten ytterligare efter nyår, säger Joakim Henriksson.

Ljus framtid för småhusbranschen

Men bolagets Sverige-vd är ändå hoppfull inför framtiden.

– En stor andel av landets kommuner har brist på bostäder och på lång sikt finns ett stort behov av hållbara bostäder. Men 2023 ser ut att bli ett tufft år för branschen.

Obos Sverige har cirka 900 anställda. Vid Myresjöhus fabrik i Myresjö jobbar cirka 400 anställda och vid fabriken i Vrigstad cirka 240.

I klippet nedan berättade Obos Sverige-vd, Joakim Henriksson, i somras om det osäkra läget i branschen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tuffare tider väntar småhusbranchen. I klippet förklarar Joakim Henriksson, vd OBOS Sverige, vilka fördelar han ser med det. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.