Smålandsstenar vårdcentral – Mögelproblem anmäls till AMV

Uppdaterad
Publicerad

De stora problemen med mögel på vårdcentralen i Smålandsstenar blir nu återigen ett fall för Arbetsmiljöverket.

Tidigare i veckan fick facket, Vårdförbundet, beskedet att upphandlingen för att köpa in tillfälliga paviljonger måste göras om. Enligt Gislaveds kommun, som äger fastigheten där vårdcentralen ryms, så blir det först i januari som verksamheten kan flyttas över till paviljonger. Fram till dess får personalen arbeta kvar i de mögelskadade lokalerna.

Det kan inte Vårdförbundet acceptera, utan nu har en anmälan om arbetsmiljön gjorts till Arbetsmiljöverket, AMV. AMV har även tidigare varit inkopplade på fallet, men nu görs alltså en ny anmälan.

Arbetsgivaren Landstinget är bekymrat. Nu kommer landstinget kräva att Gislaveds kommun gör en direktupphandling frö att skynda på processen.

– Det är fullt möjligt inom lagens ramar att förhandla direkt med det företag som gav ett bud i första vändan, istället för att göra om hela upphandlingen, menar Erik Pålsson, chef på Landstingsfastigheter.

Problemen men mögel i lokalerna har funnits i tjugo år, ändå har inte landstinget löst det hela tidigare.

– Vi har faktiskt gjort vad vi har kunnat, men ansvaret ligger på kommunen, menar Erik Pålsson.

Pålsson påpekar att som ett sista medel kan landstinget som arbetsgivare gå in och stänga verksamheten, som en åtgärd, för att garantera sin personals arbetsmiljö.

Anna-Karin Hedén

anna-karin.heden@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.