SVT:s meteorolog Nils Holmqvist berättar att uppemot 10 centimeter blötsnö väntas under torsdag eftermiddag och kväll. Foto: Stina Stjernkvist/SVT/TT

SMHI varnar för ymnigt snöande

Publicerad

Ena dagen snö – andra dagen tö. Vädret är minst sagt ostadigt den här decembermånaden, och nu varnar SMHI för ännu ett kraftigt snöväder i sydvästra Sverige.

Snön drar in västerifrån på torsdagseftermiddagen. Mellan 5 och 10 centimeter snö med inslag av regn väntas under eftermiddag och kväll – och SMHI beskriver det som ” tidvis ymnigt snöfall”.

De har utfärdat en varning klass 1 för snöfall i Halland, Sjuhäradsbygden, Jönköpings län och Kronoberg. Det blir troligtvis mer snö inåt land än vad det blir längs kusten.

SVT:s meteorolog Nils Holmqvist säger att det kan bli lurigt i trafiken.

– Det är blöt snö som kommer och det gör att det kan bli isigt om temperaturen faller.

Pulkaväder till helgen

Temperaturen kommer ligga på någon plusgrad under kvällen och kan eventuellt gå ner runt nollan eller någon minusgrad under natten.

– Blötsnön ser ut att övergå till snö på fredagen, säger Nils Holmqvist, och berättar att det till helgen väntas klart väder.

– Det blir fint väder med många minusgrader och rätt så soligt!

Vit jul?

Vädret i december är som sagt väldigt svajigt och det kommer att svänga tillbaka till blidväder med mer snö och regn i början av julveckan.

Hur blir det då på julafton – får vi en vit jul?

– Julafton har dykt upp på våra väderkartor i dag, men det är väldigt, väldigt osäkert vad som ska hända efter att mildluften kommit in nästa vecka.

Har du någon gissning?

– Om jag blir tvungen till att gissa så får Västsverige en grön jul.

Den som vill ha en snösäker jul bör enligt Nils söka sig till de svenska fjällen.

– Men även längs Norrlandskusten ser det bra ut. Det är inte alltid det är en vit jul där, men i år ser det ut att bli det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer