Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det har varit ett omtumlande år för många, inte minst smittskyddsläkaren Malin Bengnér. I klippen ovan berättar hon att journalister till och med ringt hennes familj. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren om första coronafallet i Sverige: ”Ögonblicket som förändrade allt”

Uppdaterad
Publicerad

Fredagseftermiddagen 31 januari 2020 blixtinkallade Region Jönköpings län och Folkhälsomyndigheten till en presskonferens. Landets första bekräftade fall av covid-19 hade konstaterats – och det i Jönköpings län. För smittskyddsläkaren Malin Bengnér på Region Jönköpings län inleddes ett år hon aldrig kommer att glömma.

Under den unika presskonferensen i Jönköping berättades att en ung kvinna som rest från Wuhan i Kina till Jönköping hade bekräftades vara smittad med covid-19. Hon var det första fallet i Sverige.
På pressträffen var Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren, Malin Bengnér, tydliga med att de var beredda på att enstaka fall av smittan skulle dyka upp i Sverige.

– Det var ögonblicket som förändrade allt kan man väl säga, sedan dess har inget varit sig likt, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län.

Nu har det gått ett år sedan det första coronafallet i Sverige, i klippet berättar Malin Bengnér om hur hon ser tillbaka på året som gått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet