Efter pressträffen om det första coronafallet förändrades Malin Bengnérs yrke till stor del, se henne titta tillbaka på coronaåret 2020 i klippet ovan. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren om första coronafallet i Sverige: ”Ögonblicket som förändrade allt”

Uppdaterad
Publicerad

Fredagseftermiddagen 31 januari 2020 blixtinkallade Region Jönköpings län och Folkhälsomyndigheten till en presskonferens. Landets första bekräftade fall av covid-19 hade konstaterats – och det i Jönköpings län. För smittskyddsläkaren Malin Bengnér på Region Jönköpings län inleddes ett år hon aldrig kommer att glömma.

Under den unika presskonferensen i Jönköping berättades att en ung kvinna som rest från Wuhan i Kina till Jönköping hade bekräftades vara smittad med covid-19. Hon var det första fallet i Sverige.

På pressträffen var Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren, Malin Bengnér, tydliga med att de var beredda på att enstaka fall av smittan skulle dyka upp i Sverige.

– Det var ögonblicket som förändrade allt kan man väl säga, sedan dess har inget varit sig likt, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län.

Nu har det gått ett år sedan det första coronafallet i Sverige, i klippet berättar Malin Bengnér om hur hon ser tillbaka på året som gått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.