Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar regionens biträdande smittskyddsläkare varför han tror att Sävsjö kommun drabbats hårdare av coronan än flera andra kommuner i Jönköpings län. Foto: SVT/Johannes Tolf

Smittspridningen ökar i Sävsjö kommun

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen ökar i Sävsjö kommun igen och nu sker den största smittspridningen bland tonåringar och deras familjemedlemmar. Region Jönköpings läns biträdande smittskyddsläkare, David Edenvik, kan inte med säkerhet säga varför just Sävsjö under en längre tid stuckit ut i länet när det gäller smittspridningen, men tror att det finns några tänkbara förklaringar.

I klippet ovan berättar David Edenvik varför han tror att Sävsjö kommun drabbats hårdare av coronan än flera andra kommuner i  länet.

Sävsjö kommun har på sin hemsida och i sociala medier gått ut med varningen om att smittat åter tagit fart. Kommunen har med anledning av detta haft ett extrainsatt möte med smittskyddsläkaren – som manar till försiktighet bland sävsjöborna.

Smittan sprids bland unga

41 fall av bekräftad covid-19 registrerades vecka 23. Fortsatt är det i åldern 10-19 år som smittan sprids mest.

– Den allmänna känslan av att man kan slappna av och släppa på restriktioner är det inte läge för i Sävsjö just nu. Att bara umgås med den egna familjen och vara max åtta personer på privata sammankomster som midsommarfester bör gälla i Sävsjö kommun kommande veckor, säger David Edenvik.

Under förra veckan var ett 15-tal studenter på Aleholmsskolan i Sävsjö bekräftat sjuka av covid-19 och samtliga avgångselever fick möjlighet att testa sig.

– Det är av största vikt att alla invånare i kommunen tar läget på allvar och begränsar sitt umgänge även kommande veckor. Snart kan även vi öppna upp men nu är vi i ett läge där vi måste hålla i och hålla ut även fortsatt, säger kommundirektör Jan Holmqvist på Sävsjö kommuns sajt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet