Malin Bengnér är Region Jönköpings läns smittskyddsläkare. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Snabbaste smittspridningen i Jönköping län hittills under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 är just nu den högsta hittills under pandemin i Jönköping län. Länets smittskyddsläkare uppmanar därför alla att begränsa sitt umgänge, oavsett om man är vaccinerad eller inte.

– Vi ser en snabbare smittspridning idag än någon gång tidigare under pandemin, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér i ett pressmeddelande från Region Jönköpings län.

I dagsläget är det enligt regionen ett mycket högt antal positiva provsvar i länet. Under hösten har andelen positiva provsvar i genomsnitt legat under 5 procent, men under föregående vecka låg motsvarande siffra på 24 procent.

Det betyder att det just nu är ett högt tryck på primärvården som provtar och smittspårar och även på laboratorieverksamheten som hanterar proverna för analys. Dessutom har ett av de externa laboratorium som analyserar covid-proverna från länet halverad kapacitet nu under måndagen och tisdagen.

Under måndagen rapporterade regionen att 44 personer med covidsmitta vårdas på sjukhus. 6 av dessa är såpass sjuka att de får intensivvård.

Begränsa umgänget

– Nu behöver alla försöka begränsa sina kontakter så mycket som möjligt. Arbeta hemma om du har möjlighet och begränsa ditt umgänge med vänner under några veckor, säger Bengnér.

Vissa prioriteringar i provtagning behöver göras i början av denna veckan för att kapaciteten ska räcka till och svarstiderna kan vara längre än vanligt.

Under måndagen presenterade regeringen samtidigt nya restriktioner för att begränsa den snabba smittspridningen.

I klippet nedan hör du Charlotta Larsdotter, direktör på vårdcentralerna Bra liv, berätta om det hårda trycket på primärvården nu när smittspridningen är rekordhög:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Charlotta Larsdotter, direktör för vårdcentralerna Bra liv, hur stor andel av länsinvånarna som testat sig som fått beskedet att de har covid-19. Foto: SVT/Johannes Tolf

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet