Foto: SVT

Snart byggs första gated community-huset på Strandudden

Uppdaterad
Publicerad

I höst ser det ut som att det första husen i det omdebatterade bostadsområdet Strandudden på landsbygden utanför Gnosjö kommer att börja byggas.

På fredagen var flera moderata riksdagspolitiker på besök i området som blir ett av Sveriges första så kallade gated community.

– Jag kan ibland tycka att politiken blir lite väl Stockholmsfixerad, därför har jag organiserat ett besök tillsammans med mina riksdagskollegor för att se på allt fint och bra som finns i Jönköpings län och då tycker jag att Strandudden är ett väldigt bra och intressant exempel, säger Mats Green (M), riksdagsledamot från länet.

Vill se fler

Det var de moderata politikerna från civilutskottet som fick se hur det omdiskuterade bostadsområdet i Gnosjö kommun nu börjar växa fram. Och Mats Green vill se fler liknande projekt i landet i framtiden.

– Vi vill göra det lättare att kunna bygga strandnära, men samtidigt slå vakt om de naturvärden som finns.

Finns det inte risker med att exploatera många fina naturområden?

– Nej, det tror jag inte. Dels är det viktigt att kommunerna har ett väldigt stort inflytande, men sedan ska vi komma ihåg att om man skulle dela ut stränder till alla Sveriges invånare så skulle det räcka till flera kilometer strand per invånare, säger Mats Green.

Ny fas

Projektet Strandudden går nu in i en intensivare marknadsföringsfas enligt ägaren Mikael Eliasson. I nuläget är 6-7 lägenheter bokade i det första huset som ska byggas och ytterligare ett par intressenter är på gång att boka. Det första huset kommer att bli ett trevåningshus i sutteräng med 18 lägenheter på 150 till 170 kvadrat. Sammanlagt är 250 lägenheter planerade.

Är det tillräckligt många bokade för att ni ska kunna sätta igång att bygga?

– Nej, vi vill ha 12 till 15, men det tror jag vi snart kommer att ha och då kan vi sparka igång efter semestern, säger Mikael Eliasson.

Och går det som planerat blir det då inflyttning till nyår nästa år i de första lägenheterna.

Priset

Priset på lägenheterna kommer att ligga på ungefär 20 000 kronor per kvadratmeter och det har också funnit efterfågan på mindre lägenheter.

– Många vill ha mindre lägenheter och vi kommer att bygga det också. Men i ett första skede har vi valt lite större lägenheter för att vi vill att folk ska flytta hit så att vi får liv och rörelse här. Hade vi satsat på mindre lägenheter i början är vi rädda för att det blir folk som köper det i investeringsyfte utan att bo här på sommaren och låter det vara lite tomt resten av året.

Mikael Eliasson har fått både ris och ros för sitt inhägnade bostadsområde där cirka två kilometer stenmur hägnar in området.

– Många hänger upp sig på att det är ett gated community, men de flesta områden har ju portkoder. Vi har ju lite större område bara, cirka 20 hektar, men principen är den samma.

Inte heller riksdagsmannen Mats Green ser några problem med att det byggs gated communities i Sverige.

– Jag har svårt att se några problem med att det finns gated communities, det ska vara en del av en helhet givetvis. Att det finns på ett antal håll i landet ser jag inte som något hot eller någon skada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.