Foto: TT

Kritik mot krisledningen under storbranden

Uppdaterad
Publicerad

Nu riktar socialdemokraterna kritik mot att kommunens krisledningsnämnd aldrig kallades in i samband med storbranden i Eksjö den 16 augusti.

Enligt Diana Laitinen Carlsson (S), oppositionsråd i Eksjö, har kommunen inte följt den politiska gången i samband med branden i trästaden.

– Vid en extraordinär händelse ska krisledningsnämnden kontaktas. Det kunde ha blivit värre och då måste nämnden vara beredd, säger hon.

Storbranden i Eksjö

Kritiska funktioner påverkades

Laitinen Carlsson uppger att flera kritiska funktioner påverkades under släckningsarbetet. Bland annat stängdes el av och ett seniorboende låg i vindriktningen för röken från branden.

– Det tog så lång tid innan branden var under kontroll och då fanns det beslut som skulle behövt fattas av politiken. Nu var det tur att det inte behövdes, men det kunde varit för sent om branden spred sig, säger Diana Laitinen Carlsson.

Hon riktar däremot ingen kritik mot räddningstjänsten som hon menar gjorde en imponerande insats med att begränsa branden.

Uppfyller inte kriterierna

Men Annelie Hägg (C), kommunstyrelsens ordförande, menar att branden inte uppfyllde kriterierna för en extraordinär händelse.

– Det ska drabba många människor och hota många funktioner, alltså en samhällsstörning av större mått. Jag följde arbetet under hela dagen och enligt kriterierna i lagen så bedömde jag att det inte var extraordinärt, säger hon till SVT Nyheter Jönköping.

Men är det inte många drabbade när 200 personer evakueras?

– Det ska drabba en skola eller äldreomsorg. Utifrån min bedömning kunde detta hanteras inom den ordinarie organisationen, säger Annelie Hägg.

Finns det inte ett äldreboende som låg i vindriktningen för brandröken?

– Det ligger utanför trästaden och långt från brandhärden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Eksjö

Mer i ämnet