Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markus Kyllenbeck (M) och Sebastian Hörlin (S) utanför Eksjös stadshus. Foto: Eksjö kommun

Socialdemokraterna och Moderaterna tar över styret i Eksjö

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Det tidigare borgerliga alliansstyret i Eksjö kommun ersätts nu av en lite mer oväntad kombination – Socialdemokraterna och Moderaterna som tillsammans får egen majoritet. Som första kommun i länet presenterade Eksjö idag hur styret ska se ut efter valresultatet.

Den senaste mandatperioden har Eksjö styrts av de tidigare allianspartierna Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna som hade majoritet med 25 av 49 mandat i kommunfullmäktige. Men i höstens val gick både Centerpartiet och Kristdemokraterna bakåt, vilket gjorde att allianspartierna tappade sin majoritet.

Nu står det klart att Moderaterna finns kvar vid makten – den här gången tillsammans med Socialdemokraterna.

– Vi lever i en osäker tid, bland annat ekonomiskt, och då behövs ett stabilt styre. Vi är tillsammans med Socialdemokraterna de två största partierna i kommunen där vi tillsammans samlar de 25 mandat som behövs för en majoritet, säger Markus Kyllenbeck (M) i ett pressmeddelande.

Ordförandeposter

De båda partierna är överens om att Moderaterna tar hand om ordförandeposten i kommunstyrelsen medan Socialdemokraterna tar hand om vice ordförandeposten samt ordförandeposten i moderbolaget Eksjö Stadshus AB.

– Vi har haft konstruktiva samtal och i ett samarbete gäller det alltid att ge och ta. Vårt huvudsakliga fokus är tydligt och det är att vi ska göra det som vi tror är bäst för kommuninvånarna som helhet, säger Sebastian Hörlin (S) i pressmeddelandet.

Är samarbetet ett sätt att hålla Sverigedemokraterna borta från styrande poster?

– Ja vi har varit tydliga med att vi kan samarbeta med sex av sju partier i kommunen, så det här blir ett sätt att stänga ute dem, säger Sebastian Hörlin (S).

Samarbetet innebär att Centerpartiet hamnar i opposition och får lämna ifrån sig posten som kommunstyrelsens ordförande som man haft i decennier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet