Avgiften för toapapper blev en omdebatterad fråga under hösten då SVT:s Opinion Live sändes från Gislaved. Foto: Gislaveds kommun/Thomas Sundberg/SVT

Socialnämnden i Gislaved tvingas betala tillbaka avgift för toapapper till äldre

Uppdaterad
Publicerad

I december 2018 beslutade socialnämnden i Gislaved att personer på vård- och omsorgsboenden i kommunen skulle betala 120 kronor i månaden för toalettpapper och andra förbrukningsartiklar. Nu har beslutet underkänts.

Enligt Värnamo Nyheter är det en revisionsgranskning som påpekar att beslutet borde tagits i kommunfullmäktige och inte bara i socialnämnden. Beslutet är därför inte lagligt. Kommunen ska nu betala tillbaka de 300 000 kronorna som de fått in på abonnemangsavgiften. Och det är inte säkert att abonnemangsavgiften återkommer.

– Vi diskuterar nu om vi överhuvudtaget ska ha den här avgiften eller inte, säger Inga-Maj Eleholt (c), ordförande i socialnämnden i Gislaved till Värnamo Nyheter.

Kommunen har nu ett jobb framför sig att reda ut vad enskilda brukare och eventuella dödsbon ska få tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.