Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofies son Gabriel fick vara kvar i hemmet under tiden socialtjänsten utredde henne för misstänkt barnmisshandel. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Sofies son fick vara kvar i hemmet under utredningen om barnmisshandel

Uppdaterad
Publicerad

När Sofie och Zourab utreddes för barnmisshandel använde socialtjänsten en ny metod under utredningen.  Istället för att ta barnet från hemmet lät man en kontaktperson flytta hem till familjen för att försäkra sig om att barnet var i en trygg miljö.

Sofie och Zourabs son Gabriel trillade på gräsmattan ett par dagar innan sin 1-årsdag. Han fick ett benbrott vid fallet. På sjukhuset fattade personal misstankar om att föräldrarnas berättelse inte stämde. De blev anmälda och misstänkta för barnmisshandel, något de senare kom att frias helt från.

Led av benskörhet

Det visade sig senare att Gabriel led av benskörhet, en historia som Uppdrag Granskning berättat om. Men under tiden socialtjänsten utredde familjen flyttade Sofies mamma hem till dem som en del i en ny metod som socialtjänsten i Jönköping använder sig av.

– Det var jättebra. Vi fick ett fantastiskt bra stöd från socialtjänsten, säger Sofie.

Vad tänker du att de använder sig av en ny metod?

– I vårt fall fick vi den här typen av lösning. Barnens bästa ligger i fokus, finns det en misstanke om att det finns bakomliggande medicinska faktorer så är det viktigt att barnen inte slits upp i onödan från sina hemförhållanden. Sedan finns det ju andra familjer som jag känner till som inte fått denna lösning vilket fått förfärliga konsekvenser, säger Sofie.

I klippet hör du Sofie berätta om hur det kändes att bli misstänkt för misshandel och hur metoden fungerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.