Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialtjänsten i Jönköping använder sig allt oftare av en ny metod när de får in en orosanmälan om att ett barn utsätts för övergrepp. Foto: SVT

Färre barn tas ifrån föräldrarna – ny metod när familjer utreds

Uppdaterad
Publicerad

För att minska antalet barn som tas ifrån hemmet när en orosanmälan skickats in använder sig socialtjänsten i Jönköping en ny metod. Målsättningen är att minska traumat för barnen under utredningen.

Socialtjänsten i Jönköping använder sig allt oftare av en ny metod som heter Signs of safety när de får in en orosanmälan om att ett barn utsätts för övergrepp. Metoden kommer från Australien och har använts av flera andra länder runt om i världen, bland annat USA, England, Nederländerna, Japan och Nya Zeeland.

Enligt den nya metoden ska socialtjänsten lägga alla korten på bordet, berätta var oron ligger och ge föräldrarna en möjlighet att komma med lösningar. En del av metoden går även ut på att hitta personer i föräldrarnas kontaktnät som flyttar hem till dem under

Thomas Bolin metodutvecklare på Socialförvaltningen i Jönköping. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

utredningen. På så sätt behöver färre barn tas ifrån föräldrarna, enligt Thomas Bolin som är metodutvecklare på socialförvaltningen i Jönköping.

– Vi vill att barnet påverkas så lite som möjligt under utredningen. Sedan ska man vara ärlig och säga att denna metod inte fungerar på alla, säger Thomas Bolin.

Kan det vara ett problem med att de som ingår i kontaktnätet är partiska, det vill säga att de står på familjens sida?

– Det behöver inte vara ett problem. Problemet är om jag inte kan lita på dem och de inte kan lita på mig. Om det är så att de inte vill verka för barnens bästa, då är det inte ett alternativ, säger Joshua-Cornelius Mutahi som är socialsekreterare i Jönköping.

Joshua-Cornelius Mutahi som är socialsekreterare i Jönköping. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

”Stort intresse för metoden”

I Sverige är det cirka 50 av landets 290 kommuner som använder sig av Signs of safety och i länet är det Aneby, Värnamo och Jönköping. Men enligt Thomas Bolin kommer fler att använda metoden framöver.

– Jag vet fler kommuner i landet och i länet som är intresserade, säger han.

I klippet berättar Thomas Bolin vilka som kan ingå i familjens kontaktnät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.