Solcellsanläggning i Topperyd. Foto: Maria Sandblom

Solsafari lockar fler att installera solceller

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen kunde allmänheten för första gången åka på Solsafari i Jönköpings län. Syftet med evenemanget är att sprida kunskap och locka fler att installera solceller.

Just nu pågår klimatveckan i Jönköpings län och ett av evenemangen är Solsafari som idag gick av stapeln. Allmänheten har under dagen haft chansen att besöka ett 60-tal olika solcellsanläggningar runt om i länet för att få veta mer om hur solenergi fungerar.

– Vi tror ju på att lyfta fram privatpersoner och företag som själva installerar solceller, att låta dem sprida kunskapen, säger projektledare Otto Hedenmo.

Det är Klimatrådet som tillsammans med Energi- och klimatrådgivarna och Energimyndigheten står bakom evenemanget. Syftet är att locka fler till att installera solceller.

– Vi hoppas ju helt enkelt att detta ska generera i fler solkraftsinstallationer. För det är en hållbar, miljövänlig och i dagsläget ekonomisk investering. Vi hoppas vi kan sprida den informationen till folk.

LÄS MER: Solenergi ökar stort i länet

Stort intresse

Intresset för evenemanget har varit stort. Det har både varit många som har velat visa upp sina anläggningar och många som har besökt dem under dagen.

– Från början hade vi 51 olika solcellsanläggningar som allmänheten skulle få chansen att besöka. Men när informationen väl kom ut var det fler ägare som hörde av sig och ville vara med, säger Otto Hedenmo.

De som visat upp sina anläggningar är privatpersoner och företagare, lantbrukare, bostadsrättsföreningar och kommuner. Även Högskolan i Jönköping har visat upp sin solcellsbil.

Under ett knappt år har antalet solcellsanläggningar ökat med ungefär 50 procent i Jönköpings län. I Vaggeryd kommun är ökningen hela 150 procent. Många av de anläggningar som allmänheten idag haft chansen att besöka är relativt nya.

– Det säger något om hur kraftig utbyggnaden är, säger Otto Hedenmo.

Gård i Topperyd

Jan Lundberg är en av dem som under dagen har fått svara på frågor från nyfikna besökare.

– Det har varit ett 30-tal besökare här hittills idag, som själva funderar på att installera solceller.

Han och hans familj driver en gård i Topperyd i Nässjö kommun. På gården finns ett Bed & Breakfast, en gårdsbutik, konferensanläggning och flera privatbostäder. År 2014 tvingades de byta tak på sin ladugård och passade då även på att installera solceller.

– Vi förburkar ju en hel del energi på gården, så det passade väl in i vår verksamhet, säger Jan Lundberg.

Återkommande evenemang

Det är första gången som Solsafari anordnas i Jönköpings län, men förhoppningen är att det blir fler tillfällen.

– Om jag får bestämma är detta ett återkommande evenemang under klimatveckan, avslutar Otto Hedenmo.

LÄS MER: Vilhelm satsar på solenergi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.