Gymmande pensionärer mår dubbelt så bra

Uppdaterad
Publicerad

Träning kan snabbt ge bra resultat för äldre. Det har Sonja Torstensson fått uppleva. Vissa i hennes träningsgrupp har förbättrat sitt testresultat med hundra procent.

– Jag ser ju att det har otrolig effekt, säger Sonja.

Det är uppvärmning på gymmet i Jönköping för seniorgänget. De är ett tiotal 65-plussare som sen två månader tillbaka träffas för att träna tillsammans. Sonja Torstensson är en av dem som nu tränat en timme, två gånger i veckan, i två månader – både kondition och styrka.

– Vissa funktioner blir sämre när man blir äldre. Man vill börja ta tag i stolsitsen när man ska resa sig och det blir svårare att knyta skorna – ja, det börjar bli lite trögt, berättar hon.

Fler i rörelse

Drygt 20 procent av invånarna i Jönköpings län är över 65 år. Vi blir äldre och äldre och krämporna som följer med åldern gör att risken för att bli stillasittande ökar.

– Vi vill få fler äldre i rörelse, många behöver stärka musklerna för att våga sig ut, våga röra på sig. Men det sociala är minst lika viktigt, man blir gladare och får träffa nya människor, säger Lena Hedin, folkhälsoutvecklare, Region Jönköpings län.

Forskning visar att man håller sig friskare både fysiskt och psykiskt om man tränar regelbundet. Det gäller alla och är man äldre kan man snabbt få bra resultat, enligt Magnus Jedensjö, ansvarig tränare för gruppen.

– Om man någon gång ska träna så är det då, för man får väldigt bra utveckling. Det handlar dels om balans och kroppsuppfattning och om att få behålla styrkan. Där kan man se enorma förbättringar.

Aldrig för sent

Uno Svensson 92 år tränar armstyrka

För de flesta är det lite trögt att komma igång, men det är aldrig försent att börja. Vid en av maskinerna, som tränar armmusklerna, sitter Uno Svensson. Han är 92 år.

– Jadå, det blir mycket bättre, man orkar mer och blir piggare.

Hur är det med träningsvärken?

– Ja lite, lite blir det ju, skrattar Uno Svensson. 

Strålande resultat

Björn Timén tränar benstyrka. Han är glad för att ha fått den här möjligheten att hitta tillbaka till träningen efter alltför många år som han säger.

– Man har blivit starkare i musklerna, det är ingen tvekan om det. Det känns mycket positivt, kanonhärligt, säger Björn Timén.

Filosofin här är att börja lagom tufft och skapa känslan av att man kan lyckas. Och när uppföljningstestet gjordes, på hur många gånger man kunde sätta sig och resa sig från en stol på en halv minut, så var förändringen stor.

– Vi trodde att det skulle bli bra, men det är ju ett strålande resultat. Efter mittutvärderingen så har många dubblat, alltså förbättrat sitt resultat med hundra procent, säger tränaren Magnus Jedensjö.

Flera satsningar

Region Jönköpings län arbetar nu med flera liknande projekt och vill starta fler. De erbjuder föreläsningar för länets pensionärsföreningar. 

I samarbete med Smålandsidrotten pågår också satsningen SUND, SMART, STARK, SENIOR där idrottsföreningar i alla länets kommuner är med och öppnar upp för seniorgrupper.

Lena Hedin Folkhälsoutvecklare Region Jönköpings län

Lena Hedin, folkhälsoutvecklare på Region Jönköpings län, menar att det här är ett område som behöver prioriteras.

– När det gäller hälsosatsningar och jämlikhet, så kan det vara så att äldre kommit lite i andra hand, så vi behöver jobba med detta och göra insatser.

Personlig vinst

Samhällsvinsten är förstås stor om fler håller sig friska längre, men allra mest betyder det nog på ett personligt plan. Sonja Torstensson är numera hängiven motionär.

– Hade någon frågat mig för ett år sen om jag skulle gå på gym, så hade jag nog skrattat ganska hjärtligt, för det var helt otänkbart.

Men nu är situationen en annan?

– Ja, jag kan knyta mina skor lätt, och jag tar mig snabbare upp för en trappa. Jag ser ju att det har otrolig effekt, säger hon och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.