Snart kan invånarna i GGVV-regionen återvinna hemma. Foto: SVT

Sophanteringen samordnas i GGVV

Uppdaterad
Publicerad

Sophanteringen i GGVV-regionen, det vill säga Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo, är sedan den 1 januari i år, samordnad. Det är dock inget som kommer att påverka hushållen särskilt mycket förrän till årsskiftet när det kommer nya sopkärl.

På tisdagen invigdes lokalerna på Centralplan i Skillingaryd där det nya kommunalförbundet ska hålla till. Förbundet har bildats för att samordna renhållningen i regionen och heter SÅM (samverkan, återvinning och miljö) och kan beskrivas som en kommun i miniformat.

Börjar nästa år

Än så länge påverkar inte den nya organisationen invånarna särskilt mycket, förutom avsändaren på fakturorna. Men runt årsskiftet får villahushållen nya sopkärl. Tanken är att man ska slippa frakta sitt restavfall till återvinningsstationer och istället sortera sitt avfall i olika fack i de nya tunnorna.

– Man behöver inte längre stapla och förvara kartonger och annat avfall under diskbänken eller i garaget. Istället slänger man allt i sin tunna hemma, säger Marie Johansson (S), som är ordförande i kommunalförbundet SÅM.

Marie Johansson (S) är ordförande för det nya kommunalförbundet SÅM: Foto: SVT

Flera fack i kärlen

Villahushållen kommer att erbjudas det så kallade fyrfackssystemet, vilket innebär att alla som väljer att ansluta sig får två stycken 370-literskärl som vardera är indelat i fyra fack. I systemet ingår även en box för insamling av batterier, glödlampor och småelektronik.

Matavfallet kommer sedan att hämtas var 14:e dag och övriga restprodukter en gång i månaden. 

Redan år 2012 började man att utreda samarbete inom länet gällande avfallshantering. Till en början var även Habo, Mullsjö och Jönköping med i diskussionerna, men de valde sedan att hoppa av för ett eget samarbete.

Kanske mer samarbete

Marie Johansson menar att det kan bli fler samarbeten mellan kommunerna i GGVV-regionen framöver.

– I framtiden kommer vi förmodligen kunna fylla på med andra samverkansformer därför att vi fyra kommuner är så tajta tillsammans, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.