Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I den gamla tapetfabriken i Anneberg finns sopor från Think Pink som har legat där mycket längre än tillåtet. Se bilderna i klippet ovan. Foto: Ur inspektionsrapporter från Nässjö kommun / SVT

Sopor från Think Pink dumpades i Anneberg – Nässjö kommun har vetat om det

Uppdaterad
Publicerad

Under flera års tid har ett företag lagrat stora mängder sopor i en gammal fabrik i Anneberg utanför Nässjö. Det trots att kommunen hela tiden vetat om att avfallet inte får ligga så länge och att det kan innehålla miljöfarliga ämnen.

Redan 2018 fotograferade miljöinspektörer från Nässjö kommun de rosa säckarna med bygg- och rivningsavfall från det numera konkursade avfallföretaget Think Pink i de gamla fabrikslokalerna i Anneberg. Soporna fanns i lokalerna redan 2017 då nuvarande ägarna tog över dem.

Två år senare nystas miljöskandaler där Think Pink är inblandade upp runtom i landet och en stor brottsutredning inleds.

Sopberget i Anneberg

Slog inte larm

Vid nästa inspektion 2021 finns de rosa säckarna kvar i Anneberg, men kommunen slår inte larm om det till brottsutredarna.

Bland soporna i Anneberg finns bland annat fluff, alltså nermald bilinredning, samt byggavfall. Enligt uppgifter SVT tagit del av finns hundratals ton sopor där i dag.

Förvaltningschef Adis Baksic på samhällsplaneringskontoret i Nässjö tillträdde sin tjänst 2022. Varför de inte slog larm om säckarna kan han inte svara på.

– Så här i efterhand är det en bra fråga att ställa. Men för att vi ska kunna anmäla ett miljöbrott så ska vi ju veta att det har begåtts ett, så det är komplext, säger han.

Högarna med skräp inne i den gamla tapetfabriken i Anneberg. Se mer i klippet! Foto: Ur inspektionsrapporter från Nässjö kommun.

Borde ni ha reagerat när det rapporterades så mycket i media om miljöfusk från det företaget just då?

– Så här i efterhand, ja kanske. Samtidigt så är avfallet från Think Pink i den lilla mängden av allt avfall som finns där.

Men enligt en källa till SVT Jönköping så är allt avfall i byggnaderna från Think Pink. Och att mängden är bra mycket mer än vad som finns dokumenterat i kommunens handlingar. Vi släpps inte in för att se själva.

Ägarnas förklaring

Företagarna som nu driver verksamheten i Anneberg säger att de inte har de ekonomiska medlen att köra bort skräpet, trots att de har lovat det i flera år. De avböjer en intervju.

Think Pinks vd och andra inblandade i företaget kommer att ställas inför rätta för grova miljöbrott på flera andra ställen i landet. Men åklagaren säger till SVT Nyheterna Jönköping att han inte kommer att granska fallet i Anneberg i nuläget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förvaltningschef Adis Baksic besvarar kritiken om avfall i Anneberg som lagrats under lång tid i en nedlagd fabrik. Foto: Ebba Öberg/SVT

Bakgrunden till sopberget

Den gamla tapetfabriken togs 2013 över av en ägare som satsade på återvinningsverksamhet, och det var under hans ägande som sopberget från Think Pink hamnade i lokalerna.

Verksamheten gick i konkurs 2017 och nya ägare tog över lokalerna med de stora skräphögarna i. Det avfallet finns kvar än i dag och det är oklart vad avfallet innehåller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Anneberg

Mer i ämnet