Marlene Svensson, miljö- och avfallspedagog, agerar guide under safarin på Jönköpings sortergård.

Sortergårdssafari i Jönköping ska utbilda 600 elever

Uppdaterad
Publicerad

Ibland är det inte helt enkelt att veta hur avfall ska sorteras, men det gäller att lära sig redan som ung och Daniela Hammer, vd på June Avfall & miljö tycker att man tidigt ska rusta de unga för ett hållbart samhälle.

– I vårt förebyggande miljöarbete vill vi generera kunskap och engagemang hos barn och unga. Vi vill rusta dem för ett hållbart samhälle och satsar därför på miljöpedagogik. Sverige har antagit ett avfallsförebyggande program och det är vi glada och stolta över att få bidra till, säger Daniel Hammer.

Intresset bland skolorna har varit stort och lektionerna som hålls på sortergården är nästan helt fullbokade. Målet är att 600 elever ska få lära sig om de stora fem.

Visar på plats

– Vi vill visa dem hur källsortering, återvinning, avfall och kretslopp kan förbättra vår miljö. Ett riktigt besök kan öka elevernas förståelse för vilka enorma mängder avfall vi hanterar varje dag, säger Marlene Svensson, miljö- och avfallspedagog.

Barnen ska hjälpa till med att sprida kunskapen in i framtiden.

– De är framtiden, de är kloka och vill både lära och göra rätt. De hjälper oss sprida kunskap om miljö- och avfallshantering som kan påverka vårt beteende i positiv miljöriktning, säger Marlene.

Nedan en liten film om sopsortering:

Några exempel på de fem stora kan bland annat vara:

Farligt avfall: Kemikalier, batterier, T-sprit, färger, lösningsmedel, läkemedel och växtskyddsmedel. Till farligt avfall räknas allt som kan vara giftigt, cancerframkallande, frätande, fosterskadande, miljöfarligt, smittförande eller brandfarligt.

Restavfall: Kuvert, plåster, blöjor, tops och olika plastföremål. Mycket av det som kanske oftast hamnar i soppåsen.

Isolering: Byggnadsmaterial så som isolering kan innehålla farliga ämnen och måste sorteras därefter på en återvinningscentral.

Elavfall: Lysrör, glödlampor, kylskåp, alla produkter med sladd eller batteri. Kan innehålla farliga ämnen som till exempel kvicksilver, bly och kadmium.

Metaller: Konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler, lock, folien på crème fraiche-burken. Metallburkar med rester av färg ska lämnas som farligt avfall. Metallprodukter med elektronik sorteras som elavfall.

Källa: www.sopor.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.