Partier på högerkanten som ställer upp i kyrkovalet ökar temperaturen i debatten. Det leder till fler som röstar, tror universitetslektor Marco Nilsson. Foto: Emma Johansson/SVT

Splittring kan leda till ökat deltagande i kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

Fler partier på högerkanten som ställer upp i kyrkovalet kan leda till ökat valdeltagande, enligt universitetslektor Marco Nilsson. I klippet hör du varför.

På söndag är det den stora dagen för kyrkovalet, då medlemmar i Svenska kyrkan ska rösta fram styret i det lokala kyrkofullmäktige, det regionala stiftsfullmäktige och det nationella kyrkomötet.

Kan närma sig 30 procent

När fler partier på högerkanten ställer upp i valet leder det troligtvis till högre valdeltagande, det syntes redan i förra valet där deltagandet ökade från 12 procent till 19 procent. I år kommer det troligen bli högre än 20 procent och kanske till och med upp mot 30 procent, tror Marco Nilsson som är universitetslektor i statsvetenskap på Jönköping university.

kyrkovalet 2021

– Det låter bra för demokratin, men om det beror på ökad polarisering så är det inte nödvändigtvis så bra. Kyrkan bygger ju på en idé om gemenskap och inte polarisering, säger han.

Se mer från Marco Nilsson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kyrkovalet 2021

Mer i ämnet