I ett klassrum på Kålgården i Jönköping samlas ett 20-tal städare en gång i veckan för 2,5 timmars språkutbildning i svenska. Utbildningen pågår i 12 veckor.
– Jag tycker det är jättebra. Jag förstår svenska bättre nu, säger Maj Chanaksorn.
Över hälften har utländsk härkomst
56 procent av de anställda på Städ- och konferensavdelningen på Jönköpings kommun har utländsk härkomst och medarbetarna kommer från 30 olika länder, vilket ibland kan vara ett hinder. Därför startade tekniska kontoret en utbildning i svenska för de som hade svårt med språket.
– Att de kan svenska språket är viktigt för att de ska kunna utföra ett bra arbete. Sedan är det viktigt för oss att personalen trivs på sin arbetsplats och att de utvecklar sig själva. Kan man språket i det landet man bor i så trivs man och mår bra, säger Anne Lene Henning som är verksamhetschef för Städ- och konferens avdelningen i Jönköpings kommun.
Tittar på tv
Tack vare utbildningen så har självförtroendet hos deltagarna växt säger de. De flesta av dem tittar nu på svenska filmer och tv-program.
– Jag tycker att det är roligt att titta på tv nu när jag förstår. I bland spolar jag tillbaka flera gånger i en film jag tittar på för att verkligen förstå, säger Shikiba Mazdak.
Man blir glad
Maryam Rouel Bahhi säger att hon inte pratar svenska hemma och därför har haft svårt att öva.
– Det är roligt nu när jag varit här för nu förstår jag mer, man blir glad när man kan prata med andra, säger hon.
Hittills har ett 40-tal städare fått gå utbildningen. Hur många fler som får gå är i nuläget osäkert.
– Vi utvärderar efter varje gång. Efter förra gången så hade vi många som stod i kö, så det var inte så svårt att ta beslutet att vi skulle köra en omgång till. Vi får väl se hur det ser ut när vi är klara med den här gruppen, säger Anne Lene Henning.